Hlavní obsah

ČR v úspěšnosti léčení dětí předstihla USA i Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctou příčku obsadilo Česko v celosvětovém žebříčku zemí, který hodnotí šanci nemocných dětí na uzdravení. Předstihlo tak například Spojené státy, Velkou Británii a Austrálii. Index dostupnosti zdravotní péče sestavila organizace na ochranu dětí Save The Children.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejhorší vyhlídky na uzdravení mají nemocné děti v zemích jako Čad nebo Somálsko, zatímco nejlepší zdravotní péče se jim dostane v Evropě, a to konkrétně ve Švýcarsku a tradičně ve skandinávských zemích.

Podle dokumentu jsou děti ve 20 zemích s nejmenší dostupností zdravotní péče, které leží v Africe nebo Asii, vystaveny pětkrát vyššímu riziku úmrtí než v zemích v žebříčku bezprostředně nad nimi. V nejhorší dvacítce jsou k dispozici pouze dva zdravotníci na tisíc lidí.

„Přežití dítěte závisí na tom, kde se narodilo. Žádná matka by neměla bezmocně hledět na to, jak její dítě je nemocné a umírá, a to jen proto, že není k dispozici odborná pomoc,“ podotkl výkonný ředitel organizace Justin Forsyth s tím, že ve světě chybí na 3,5 miliónu lékařů, sester a dalších pracovníků ve zdravotnictví.

Index eviduje nejen počet dostupných zdravotníků v jednotlivých zemích, ale také to, jak je k nim daleko a jakou mají úspěšnost. Opírá se také o to, jaký počet dětí je pravidelně očkován a jaké míry životně důležité péče se dostává matkám při porodu.

Nejlepší patnáctka
1. Švýcarsko
2. Finsko
3. Irsko
4. Norsko
5. Bělorusko
6. Dánsko
7. Švédsko
8. Kuba
9. Uzbekistán
10. Německo
11. Rusko
12. Francie
13. Česko
14. Británie
15. USA

Reklama

Výběr článků

Načítám