Hlavní obsah

James Murdoch léta věděl, že News Of The World odposlouchává telefony

Londýn

James Murdoch věděl už před třemi lety, že odposlechy v dnes již zrušeném týdeníku News of the World (NoW) byly rozšířené, přestože v červenci v britském parlamentu tvrdil opak. Vyplývá to z úterní výpovědi posledního šéfredaktora NoW Colina Mylera a bývalého šéfa právního oddělení společnosti News International Toma Cronea v mediálním výboru parlamentu.

Článek

James Murdoch, který byl ředitelem společnosti News International vlastněné jeho otcem Rupertem Murdochem, v červenci v parlamentu prohlásil, že v roce 2008 nevěděl o e-mailu dokazujícím, že se na odposleších podílel i tehdejší šéf reportérů News of The World Neville Thurlbeck a že byly v nedělníku rozšířenou praxí.

Crone i Myler nedlouho poté vydali prohlášení, ve kterém Murdochovu verzi zpochybnili. V úterý v parlamentním výboru zopakovali, že James Murdoch tehdy o e-mailu, a tedy i o rozsahu odposlechů věděl.

Mluvili s ním prý v roce 2008 o odškodnění ve výši přes 600 000 liber pro šéfa asociace profesionálních fotbalistů Gordona Taylora kvůli odposlouchávání jeho telefonu.

"Mail byl jasným důkazem toho, že odposlouchávání se nedopouštěl jen (reportér) Clive Goodman," řekl Crone. "Kvůli tomu jsme se rozhodli dohodnout se s Taylorem na vyrovnání. Abychom to mohli udělat, museli jsme to vysvětlit Jamesi Murdochovi a získat jeho souhlas," dodal.

Murdoch bude muset znovu vypovídat

Podle britských komentátorů je po vystoupení Cronea a Mylera pravděpodobné, že James Murdoch bude znovu předvolán před parlamentní výbor.

Celá aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o samostatnou iniciativu izolovaného reportéra.

Skandál s plnou silou propukl začátkem července, kdy se ukázalo, že News of The World nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW. Rupert Murdoch se také musel vzdát převzetí televize BSkyB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám