Hlavní obsah

Na severu Německa vyhrála volby SPD, CDU Angely Merkelové oslabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vládnoucí sociální demokraté (SPD) podle očekávání přesvědčivě vyhráli nedělní volby do zemského sněmu v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě Německa. Vyplývá to z předběžných propočtů výsledků zveřejněných německou veřejnoprávní televizí ZDF.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Erwin Sellering z SPD

Článek

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové skončili opět druzí. Oproti regionálním volbám před pěti lety ale oslabili, a potvrdila se tak jejich klesající popularita v Německu.

Do regionálního parlamentu ve Schwerinu by se znovu mohla těsně dostat i neonacistická Národnědemokratická strana Německa (NPD). Vypadli naopak liberálové z FDP, kteří sedí s Merkelovou v německé ústřední vládě. Na FDP by výsledek nedělních voleb mohl mít největší dopad, neboť se v minulých dnech spekulovalo o nejistém osudu jejich bývalého předsedy a nynějšího ministra zahraničí Guida Westerwelleho.

Nedělní hlasování bylo již šestým regionálním v Německu v tomto roce; 18. září přijde na řadu ještě Berlín. Ve většině z nich slavily úspěch strany, které jsou v celoněmeckém parlamentu v opozici. Zatímco v prvním půlroce oblibu vládní koalice srážela nedůvěryhodná protiatomová politika, v současnosti je konfrontována hlavně s problémy v eurozóně a neochotou Němců platit dluhy jiných států. Celostátní témata ale v zemských volbách nehrají příliš velkou roli a voliči se často rozhodují podle místních problémů.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

SPD si v neděli připsala 36,5 procenta hlasů a jako vítěz voleb si bude moct vybrat, s kým vytvoří koalici. Dosavadní vládní partner CDU dostal 23,6 procenta hlasů, což pro kancléřčinu stranu znamená nejhorší volební výsledek v této bývalé východoněmecké zemi. Už před volbami nicméně naznačila, že bude chtít s SPD vládnout dál.

Do hry v Meklenbursku-Předním Pomořansku poprvé ale vstoupili tradiční koaliční spojenci sociálních demokratů Zelení. Ti obdrželi 8,2 procenta hlasů a dostali se do posledního ze 16 německých zemských sněmů, kde ještě nebyli zastoupeni. Poslední strana, která přichází pro SPD v úvahu, je postkomunistická Levice. Ta v neděli podle propočtů dostala 18,2 procenta hlasů a na regionální úrovni s ní SPD vládne například v Berlíně nebo v Braniborsku.

Nedělní hlasování potvrdilo propad popularity také u druhé vládní strany FDP, která s odhadovanými necelými třemi procenty hlasů nepřekročila pětiprocentní hranici, potřebnou pro vstup do schwerinského parlamentu. NPD získala 5,6 procenta, a na potvrzení toho, zda se v zemském sněmu udrží, tak bude muset počkat až na konečné výsledky. Ty budou známy až po 18. září, kdy se bude konat dodatečné hlasování na ostrově Rujána kvůli úmrtí kandidáta CDU těsně před dnešními volbami.

Kromě Meklenburska-Předního Pomořanska jsou němečtí neonacisté zastoupeni také v zemském sněmu Saska, jež sousedí s Českem.

Reklama

Výběr článků

Načítám