Hlavní obsah

Francouzský exprezident Chirac vynechá kvůli zdravotním problémům soud

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac (78) se nezúčastní pondělního jednání soudu v Paříži, který se bude zabývat jeho korupční aférou. Chirakovi právníci to zdůvodnili zdravotními problémy zdravotními problémy jejich mandanta.

Foto: Reuters

Exprezident Jacques Chirak na archivním snímku

Článek

Někdejší šéf Elysejského paláce o tom soud informoval v sobotu dopisem, k němuž přiložil i lékařskou zprávu. Začátek procesu se tak odehraje pravděpodobně v jeho nepřítomnosti.

O exprezidentově zdravotním stavu francouzská média už delší dobu spekulují, jeho kritici mu nevěří a tvrdí, že se jen vyhýbá spravedlnosti. Novináři, kteří ho viděli během jeho srpnové dovolené v Saint Tropez, ho popsali jako „unaveného“, i když svým fanouškům ochotně rozdával autogramy.

Chirac je podezřelý ze zpronevěry a korupce, které se měl dopustit během svého působení v úřadu starosty Paříže v letech 1977 až 1995. Měl zneužívat pravomoci a z městských prostředků platit poradce, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho pravicovou stranu UMP.

Chiraka chránila ve funkci prezidenta v letech 1995 až 2007 imunita. Exprezident jakékoli pochybení odmítá. Chirac se první někdejší hlavou státu v historii, který se musí zodpovídat před soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám