Hlavní obsah

Strauss-Kahn se poprvé po aféře v USA vrátil do Francie

Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn se v neděli ráno vrátil ze Spojených států do Francie. Letadlo s ním a s jeho manželkou Anne Sinclairovou podle agentury AFP přistálo v Paříži v 07:05. V USA Strauss-Kahn čelil obvinění ze sexuálního napadení pokojské v newyorském hotelu, koncem srpna ale prokuratura obvinění stáhla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Strauss-Kahn se poprvé po aféře v USA vrátil do FrancieVideo: Reuters

 
Článek

Strauss-Kahn s manželkou a dcerou Camille v sobotu odpoledne opustili luxusní pronajatý byt na Manhattanu a odjeli na letiště. S sebou měli asi pět zavazadel. Francouz před novináři v letištním terminálu neučinil žádné prohlášení. Nezastavil se ani na přepážce Air France a zamířil k bezpečnostní kontrole.

Žádné prohlášení Strauss-Kahn nepřednesl ani po příletu do Paříže, kde na něj podle AFP čekalo několik příznivců volajících "odvahu!".

Bývalý šéf MMF se poprvé vrací do vlasti poté, co ho pokojská newyorského hotelu Nafissatou Diallová v květnu obvinila ze sexuálního napadení. Dvaašedesátiletý Francouz strávil skoro týden ve vazbě, šest týdnů v domácím vězení a asi dva měsíce bez možnosti opustit Spojené státy. Newyorský soud 23. srpna nakonec obvinění stáhl na návrh prokuratury, která nepovažovala údajnou oběť sexuálního útoku za dostatečně důvěryhodnou. Strauss-Kahn obvinění po celou dobu odmítal.

Strauss-Kahn, o němž se před vypuknutím aféry uvažovalo jako o možném kandidátovi francouzský socialistů na prezidenta ve volbách příští rok, byl na newyorském letišti J.F. Kennedyho zadržen 14. května. Aféra ho stála křeslo šéfa MMF. Socialisté stažení obvinění proti němu přivítali, jen málo pozorovatelů ale podle AP čeká, že Strauss-Kahn se v brzké době do politiky vrátí.

Celý případ bude přitom v USA zatím nekončí. Advokáti Diallové začátkem srpna zahájili civilní proces u tribunálu v Bronxu, aby pro ženu obdrželi odškodné za její údajné "násilné a sadistické" napadení Strausse-Kahnem. Jeho obhájci ale tvrdí, že pohlavní styk byl dobrovolný. Proces podle agentury AP může trvat roky. Jeden z jeho advokátů navíc prohlásil, že sám Strauss-Kahn může zažalovat Diallovou v občanskoprávním řízení za pomluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám