Hlavní obsah

Na padělcích si čtveřice Němců vydělala 16 miliónů eur

– Kolín na Rýnem
Právo, DPA, vpl

Čtyři Němci se ocitli před Zemským soudem v Kolíně nad Rýnem v souvislosti s největším podvodem v oblasti výtvarného umění v Evropě za poslední desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čtveřici, která před soudem odmítla vypovídat, se dařilo prodávat své napodobeniny dlouhá léta. Na padělaných obrazech Maxe Pechsteina, Maxe Ernsta, Andreho Deraina, Keesea van Dongena a Fernanda Legera utržila přibližně 16 miliónů eur (386 mil. korun).

Prokurátoři uvedli, že jeden z obviněných, nadaný umělec Wolfgang Beltracchi (60), dokázal zfalšovat díla včetně reálně vyhlížejících poškození, například děr po červotočích.

Helene Beltracchiová (52) spolu se svou sestrou Jeanette (54) a švagrem Ottou Schulte-Kellinghausovými (67) prodávali falzifikáty prostřednictvím dealerů na aukcích.

Ve vězení mohou strávit až 10 let

Podváděli bohaté sběratele umění, když jim umělecká díla nabízeli jako dávno ztracené skvosty německých a holandských mistrů ze soukromé sbírky Wernera Jaegerse. Dva z obviněných tvrdili, že díla po Jaegersovi zdědili. Vyšetřovatelé později zjistili, že podnikatel Jaegers, který zemřel v roce 1992, umělecká díla nesbíral.

„Umělci“ uváděli, že až 50 obrazů se ztratilo během nacistických konfiskací, známé jsou jen ze starých fotografií a pak byly opět objevené v soukromých domech.

Budou-li obžalovaní usvědčeni z organizovaného podvodu a falšování dokumentů, hrozí každému vězení až na deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám