Hlavní obsah

V případu vraždy Politkovské se objevil další podezřelý

Nový podezřelý se objevil v případu vraždy ruské novinářky Anny Politkovské z roku 2006. Vyšetřovatelé podle agentury DPA ukázali na obchodníka Loma-Aliho Gajtukajeva z Čečenska.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

Podle šéfa ruského vyšetřovacího úřadu Vladimira Markina Gajtukajev zorganizoval a financoval zločinecké uskupení, uvedla agentura Interfax krátce před středečním pátým výročím vraždy. Zatím není jasné, od koho Gajtukajev dostával příkazy.

Vyšetřovatel Markin neprozradil, zda už Čečenec sedí ve vazbě podobně jako údajný střelec Rustam Machmudov a další údajný osnovatel vraždy Dmitrij Pavljučenkov.

Pavljučenkova, bývalého policejního důstojníka, úřady zadržely teprve minulý měsíc a v pátek byl tento muž, jenž v případu původně vystupoval jako svědek, oficiálně obžalován. Pavljučenkov údajně předal Machmudovovi finanční odměnu za vraždu a rovněž ho vyzbrojil pistolí a tlumičem zvuku.

Renomovaná novinářka Politkovská měla v neklidné čečenské republice mnoho nepřátel. Pro deník Novaja Gazeta psala o vraždách, mučení, únosech a znásilňování v regionu.

Známá kritička Kremlu byla zastřelena 7. října 2006 ve vchodu do svého domu v Moskvě. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění tohoto případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám