Hlavní obsah

Občanský aktivista postavil "romskou" osadu v centru Bratislavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

První nelegální osadu na území Bratislavy postavil občanský aktivista Alojz Hlina u sídla Sdružení měst a obcí Slovenska (ZMOS), v těsném sousedství ministerstva zemědělství, aby poukázal na neřešení problematiky romských osad na Slovensku. „Budu zde tábořit, dokud mě vedení ZMOS nevyslechne,“ řekl Právu Hlina.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Alois Hlina obklopen zvířaty v centru Bratislavy

Článek

V improvizované osadě vybudované na pozemku ministerstva zemědělství je polní kuchyně, několik koz, chatrč, televize a satelit. „Co by to bylo za osadu bez satelitu,“ naráží Hlina na fakt, že i v nejchudší romské osadě na východním Slovensku mají na střechách satelity.

Někteří z obyvatel okolních domů si stěžovali, že z osady se šíří zápach. „Zapáchá nám to pod okny. Udělejte s tím něco,“ stěžovala si policistům starší žena. Policie však proti aktivistovi zatím nezasáhla.

Občanský aktivista chtěl představit projekt „Když ne Vy k nám, tak my k Vám“. V jeho  rámci chce 14. září přivést tisícovku Romů z nejchudších osad před budovu slovenského parlamentu.

„Následně chci zorganizovat shromáždění občanů, kteří žijí v sousedství těchto osad,“ dodal Hlina. Podle občanského aktivisty je neřešení této problematiky časovanou bombou. „Tiká nám tady bomba a nikdo to zatím neřeší. Tím se situace ještě zhoršuje,“ dodal.

Šéf sdružení nemá zájem

S projektem oslovil místopředsedu ZMOS Jozefa Turčányho, který mu však přes sekretářku vzkázal, že o setkání nemá zájem. „Jeho snahou je zviditelnit se, nikoli řešit vážné společenské problémy,“ odůvodnil Turčány svůj odmítavý postoj.

Hlina mu vzkázal, že ve svém protestu bude pokračovat. „Štve mě arogance a neschopnost úředníků, kteří mají tuto problematiku řešit. Tématiku soužití s Romy přenecháváme extremistům, a to je velmi nebezpečné,“ řekl.

Poukázal na to, že úřad zmocněnce pro romskou problematiku na úřadě vlády rozděluje ročně dotace ve výši 800 tisíc eur a zaměstnává padesát zaměstnanců. „Náklady na tyto úředníky jsou mnohem vyšší než výše dotací, které rozdělují,“ kroutí hlavou.

Hlina už v minulosti přivedl stádo ovcí před budovu slovenského parlamentu, aby poukázal na to, že Slováci nejsou hloupé stádo, za které je považují někteří poslanci. Letos v lednu byl zadržen v Bruselu, když protestoval proti koberci, který v rámci maďarského předsednictví Evropské unie znázorňoval celé Velké Uhersko. Na koberec rozložil Hlina transparent s nápisem v angličtině „Evropané, zastavme to“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám