Hlavní obsah

Čech v Británii měl lákat ženy na modeling, ale nutil je k prostituci

Severoirská policie zadržela mladého Čecha, který údajně vedl gang, jenž dopravoval do Velké Británie východoevropské ženy a sexuálně je vykořisťoval. Oznámila to ve středu na internetu britská rozhlasová a televizní stanice BBC.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Devětadvacetiletý muž byl zadržen minulý týden při operaci, které předcházelo tříměsíční pátrání. V jeho rámci byli zadrženi také další muž a jedna žena a bylo osvobozeno šest předpokládaných obětí gangu.

Proti Čechovi bylo vzneseno obvinění ze sexuálního vykořisťování a z provozování nevěstince. Jeho propuštění na kauci soud odmítl.

Zástupkyně prokuratury Nicola Auretová podle BBC řekla, že ženy byly přiváženy do Severního Irska a umisťovány do nevěstinců v oblasti Belfastu. Často si prý myslily, že v Belfastu je čeká práce v modelingu. Český vůdce gangu jim údajně zabavoval 80 procent výdělku, přičemž jejich sazba byla 100 liber (2800 korun) za půl hodiny a 160 liber za hodinu služeb.

Jedna z nich podle Auretové řekla, že jí bylo řečeno, že pokud nebude pracovat jako prostitutka, nebude jí dovoleno se do České republiky vrátit.

Tři ženy údajně už předtím pracovaly v pornoprůmyslu, ale i tak tvrdí, že byly vykořisťovány.

Obhájce zadržovaného Čecha řekl, že údajné oběti pracovaly v sexuálním průmyslu v České republice a že jeho klient jim jen pomáhal k lepším výdělkům. Vyhledával prý je s pomocí internetu a říkal jim, že v Severním Irsku si mohou vydělat víc. "Všechny sem přišly ve skutečnosti jako ekonomické migrantky," řekl advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám