Hlavní obsah

Multikulturalismus selhal, prohlásil slovenský ministr vnitra

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko chce přilákat ze zahraničí kvalifikované pracovníky, které země potřebuje, očekává však, že se plně integrují do slovenské společnosti.

Článek

„Multikulturalismus selhal. Podmínkou migrace musí být plná integrace a akceptování kultury a tradic Slovenska,“ uvedl slovenský ministr vnitra a místopředseda vládních křesťanských demokratů Daniel Lipšic po středečním zasedání slovenské vlády.

Kabinet schválil návrh migrační politiky Slovenska s výhledem do roku 2020. „Vítáme legální migranty, ale nebudeme kvůli nim měnit naše zvyky, ani hodnoty, ani tradice a očekáváme, že je budou respektovat,“ řekl Lipšic.

Ministr zdůraznil, že migranty vnímá jako hosty. „Oni se jako hosté musí chovat,“ dodal s tím, že pokud hodnoty hostitelské země nebudou akceptovat, musí jít jinam.

Slovensko by se podle ministra vnitra mělo vyhnout problémům, které v některých evropských zemích způsobili potomci migrantů druhé až třetí generace. „Problémy vznikly proto, že už jejich prvotní integrace do společnosti nebyla úspěšná,“ uvedl.

Lipšic je proti vytváření vlastních paralelních komunit z řad migrantů s alternativními pravidly. „Máme dost segregovaných osad. Nepotřebujeme vytvářet nové segregované komunity,“ poznamenal. Izolovaná společenstva přistěhovalců by představovala hrozbu pro Slovensko. „Je to bezpečnostní riziko, které tato vláda nepřipustí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám