Hlavní obsah

Počet britských bezdomovců prudce roste, ohrožena je střední třída

– Londýn

Množství bezdomovců v ulicích je přímo úměrný hloubce ekonomického propadu a rozpočtovým škrtům v sociální sféře. Proto se v Británii čeká v příštích letech nárůst počtu lidí žijících na ulici. Postižena může být i střední třída. Plyne to ze zprávy charitativní organizace Crisis, které se otázce věnuje a o níž informoval ve středu list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na 120 stránkové analýze se podíleli akademici z Univerzity v Yorku a Heriot-Wattovy univerzity. Zpráva vychází z varovných letních čísel. Poprvé za deset let počet bezdomovců vzrostl. Status bezdomovce akceptovalo v letních měsících 44 160 lidí, uvádějí radnice. Minulý rok bylo do dočasných domovů umístěno 189 000 lidí, což představovalo nárůst o čtrnáct procent. Tito lidé se tak vyhnuli tomu, aby byli za bezdomovce označeni.

Crisis upozorňuje, že se neobjevují žádná znamení ekonomického zotavení, zato je jasně vidět, že se do britských ulic vracejí bezdomovci. V Londýně jich přibylo za rok osm procent. Polovina z 3600 lidí ale nejsou britští občané. Většinou jde o migranty z východní Evropy, kteří nenašli práci.

Problémem je, že za krize stále více rodin není schopno platit nájemné. Přispívá k tomu vysoká míra nezaměstnanosti.

Zpráva také varuje, že škrty v sociální síti, které jsou důsledkem koaliční reformy, sice nejvíce nesou nejchudší, ale že ohrožena může být i střední třída, která se dostane blíže k bezdomovectví.

Chybí byty

Crisis také upozorňuje na nebezpečí skrytého bezdomovectví, kdy celé rodiny žijí v jednom pokoji. Více než 630 000 bytů a domů je přeplněných. Nejhorší je situace v Londýně a na jihovýchodě Spojeného království. Majitelé se navíc tyto obyvatele pokoušejí vystěhovat, což situaci ještě zhorší.

Například ubytovna Open House v Crawley v Západním Sussexu musela odmítnout 2000 žádostí o lůžko, i když ve městě je oficiálně jen sedm bezdomovců.

Zpráva uvádí, že by se mělo nejen přestat škrtat v sociální sféře, ale taky by se měly dát urgentně peníze na stavbu nových bytů a zařídit dočasné bydlení pro rodiny v nouzi. Po přijetí nových zákonů totiž mohou být místní úřady nuceny přestat platit ubytování rodičům s dětmi, které jsou v hotelu více než rok. Ministerstvo chce do roku 2015 postavit 80 000 takových bytů. Podle Crisis by jich ale bylo třeba 170 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám