Hlavní obsah

Zavraždil americké vojáky, protože v hraném filmu znásilňovali muslimku

– Frankfurt nad Mohanem • Aktualizováno

V Německu začal ve středu soud s kosovským Albáncem, který na území spolkové republiky spáchal první vražedný útok ve jménu extrémní formy džihádu. V březnu zabil na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dva americké vojáky. K činu se přiznal a omluvil se za něj.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Arid Uka se svou obhájkyní u soudu

Článek

Podle žaloby jednal 21letý Arid Uka na vlastní pěst. Šlo o osamělého vlka, který se sám přiklonil k radikálním názorům pod vlivem islamistických stránek na internetu. [celá zpráva]

„Vyšetřování prokázalo, že obviněný chtěl zabíjet vojáky, protože byli příslušníky amerických sil působící v rámci mandátu ISAF v Afghánistánu,“ stojí v žalobě. K útoku ho přiměl snímek, v němž američtí vojáci znásilňují mladou muslimskou dívku. Podle německých médií ale nešlo o záznam skutečné události, nýbrž o scénu z hollywoodského protiválečného filmu režiséra Briana De Palmy Zredigováno.

"Myslel jsem, že to, co jsem viděl v tom videu, budou ti lidé dělat v Afghánistánu," zdůvodnil Uka, proč 2. března zamířil k jednomu z terminálů letiště, jež slouží nejen civilní dopravě, ale i armádě. Když viděl americké vojáky, následoval je k vojenskému autobusu. Povedlo se mu to bez problémů, protože pracoval na letišti. [celá zpráva]

Vražedný útok

Podle svědectví vojáků jednoho požádal o oheň a zeptal se, kam autobus jede. Pak muže zastřelil. Skočil do vozu a s výkřikem Alláh je velký, zastřelil druhého vojáka. Další dva zranil. Jeden z nich přišel o oko. Pak se mu naštěstí zasekla zbraň.

Uka pak utekl do terminálu, kde byl dopaden. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až patnáct let vězení.

Američtí vojáci přiletěli z Británie a mířili na základnu Ramstein, odkud míří letadla do Iráku a Afghánistánu.

Uka se narodil v Kosovské Mitrovici, ale vyrůstal v Německu.

"Vše, z čeho mě viní obžaloba, souhlasí," prohlásil Uka. "Co jsem udělal, bylo špatné, ale nemohu to odčinit," dodal a za své jednání se omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám