Hlavní obsah

Rok po masakru v Devínské Nové Vsi tam chtějí zrušit policejní stanici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rok po masové vraždě v bratislavské části Devínska Nová Ves, kdy Ľubomír Harman zastřelil samopalem sedm lidí, zastihla obyvatele sídliště zpráva o možném rušení zdejší policejní stanice. „Od toho střílení se zde necítím bezpečně. Pokud ještě zruší okrsek policie, bude to zlé,“ řekla Právu obyvatelka sídliště Oľga Krajčovičová.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Zeď se stopami po střelách a s fotografiemi obětí střelce Ľubomíra Harmana

Článek

Zpráva se mezi obyvateli rozšířila jako blesk. „Věřím, že se to nějak vyřeší. Nebylo by dobré, kdyby v Devínské zrušili policii. Teď nemyslím na loňskou střelbu, ale takové sídliště by mělo mít svůj okrsek,“ domnívá se Peter Jančo.

Obvodnímu oddělení policie totiž končí nájem v budově bývalé školky. „Nájem končí 31. srpna 2011 a policisté by zde měli de facto skončit,“ připustil starosta městské části Milan Jambor. Definitivně se o budoucnosti zdejšího okrsku policie rozhodne na mimořádném zasedání zastupitelstva. Starosta Jambor slibuje, že využije všechny možnosti, aby se policejní oddělení nemuselo koncem srpna vystěhovat.

Harman postřílel sedm lidí

Třicátého srpna 2010 postřílel člen střeleckého klubu vojáků v záloze Harman pět členů rodiny, která bydlela v sousedním bytě. Dalšího člena rodiny zastřelil na ulici před domem. Následně začal střílet na ulici a jedna střela zasáhla ženu na balkóně. Harman byl v přestřelce zasažen policistou a následně se střelil do hlavy. Motiv útoku nebyl nikdy objasněn. Pravděpodobně šlo o sousedské spory, které samotář Harman vyřešil tímto drastickým způsobem. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Při střelbě mezi domy na sídlišti v Děvínské Nové Vsi přišlo o život osm lidí včetně střelce.

Případ otřásl celým Slovenskem. Ministerstvo vnitra nařídilo policistům, aby do služby nosili samopaly vz. 58, protože při přestřelce s Harmanem, jenž byl vybaven právě touto zbraní, se ukázaly pistole policistů jako neúčinné. Ministr Daniel Lipšic prosadil rovněž přísnější testy pro držitele střelných zbraní.

Na základě tragické události byl natočen film Devínský masakr, který se promítal také v českých kinech.

Reklama

Výběr článků

Načítám