Hlavní obsah

Letoun L-39 Albatros se srazil nad Litvou s francouzskou stíhačkou

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius
Aktualizováno

Nad severní Litvou se v úterý srazil litevský vojenský proudový letoun L-39 Albatros československé výroby s francouzskou stíhačkou Mirage 2000. Francouzský pilot byl schopen doletět se svým poškozeným strojem na základnu, zatímco oba litevští piloti se katapultovali u základny Zokniai. Srážka si nevyžádala lidské životy.

Foto: Reuters

Francouzská stíhačka Mirage 2000-5

Článek

O nehodě nad městem Šiauliai informovalo litevské ministerstvo obrany. Mluvčí Jovita Bazevicutová řekla, že se litevští piloti katapultovali. Spadli do jezera Rekyvos, odkud byli vyzvednuti.

"Během hlídky došlo ke kolizi mezi dvěma letadly - francouzským a litevským. To vedlo ke katapultování dvou litevských pilotů, dvě francouzská letadla přistála. Dva litevští piloti byli vyzvednuti a jsou v bezpečí. Jsou na cestě do místní nemocnice, kde je vyšetří," uvedl pro AP mluvčí francouzské armády plukovník Thierry Burkhard.

Litevský dvoumístný vojenský letoun L-39ZA Albatros československé výroby se účastnil střežení vzdušného prostoru spolu se dvěma stroji Mirage 2000C.

Francie nyní poskytuje Litvě vzdušnou ochranu v rámci programu NATO. Využívá pro  své stroje základny Zokniai. Litva nemá stíhací letadla a nechává si svůj vzdušný prostor spolu s Lotyšskem střežit od dalších zemí. Tohoto úkolu se v roce 2009 zhostili i čeští piloti na strojích JAS 39 Gripen. Francie tuto roli plní už potřetí.

Litva stíhačky nemá, jedinými proudovými stroji jsou albatrosy.

Reklama

Výběr článků

Načítám