Hlavní obsah

Fritzl číslo 2, který 40 let zneužíval dcery, do svého domu nikoho nepustil

– Braunau
Právo, kov

Osmdesátiletý Rakušan, obviněný, že více než 40 let zneužíval své dvě dcery, do svého domu v hornorakouské obci St. Peter nad Hartou s 2400 obyvateli nikoho nepustil.

Článek

„Zvláštní bylo, že nikdy nikoho nepustil přes práh,“ řekl listu Der Standard jeden známý. Lidé si podle něho mysleli, že to dělá kvůli duševnímu opoždění dnes dospělých žen (45 a 53).

„Byl to zdvořilý a hovorný soused, když jel autem kolem, srdečně zdravil,“ řekl jiný obyvatel obce o muži, jehož média překřtila na Fritzl číslo 2 v narážce na skandál, v němž v roce 2008 vyšlo najevo, že Josef Fritzl 24 let znásilňoval dceru.

„Ale že by tam docházelo k takové tragédii, to nám ani na mysl nepřišlo. A potom, za stažené žaluzie na zamřížovaných oknech v přízemí nikdo nevidí,“ konstatovala jedna z překvapených žen. Občas bylo možno dcery zahlédnout, když vynášely odpad, ale do vesnice nechodily vůbec. Všichni si na to zvykli a nepřišlo jim to divné.

Ale teď se ptají, jak je možné, že k ostrému sporu mezi otcem a dvěma dcerami (matka zemřela v roce 2008) došlo již v květnu, ale úřady prý tomu nevěnovaly zvláštní pozornost a vše vyšlo najevo až teď. Po smrti matky bylo nad dcerami stanoveno poručnictví, ale ani to zřejmě nenahlédlo do rodinných vztahů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, v němž Rakušan 40 let věznil a zneužíval své dvě dceryVideo: Reuters

„Úřady nikdo neupozornil na zneužívání, a když není upozornění, nemůže úřad reagovat. Nechceme přece žít v policejním státě,“ bránil se v televizi ORF krajský hejtman z Braunau Georg Wojak.

Otec upadl nemůže vstát

Onoho květnového dne starší z dcer odmítla zvrhlého otce a odrazila ho tak prudce, že zůstal ležet. Až po dvou dnech upozornily sociální pracovnici, že „otec upadl a nemůže vstát“. Muž byl odvezen do nemocnice a poté do domova pro seniory.

Dcery postupně zasvěcovaly sociální pracovnici do „domácího pořádku“ – jak otec je i matku od roku 1970 zneužíval, týral, někdy se zbraní v ruce, jindy s vidlemi či s gumovou hadicí je nutil k sexu, dovolil jim pobývat jen v kuchyni – a hlavně musely slepě poslouchat. V době školních let je prý zneužil také otcův známý.

Muže tento týden zatkli a převezli do věznice v Riedu, ale nadále vše popírá. Prokuratura vychází z toho, že oběti tělesně zraňoval, mučil, týral už jako nezletilé a bezbranné, vyhrožoval jim, činil na ně nátlak a znásilňoval je. Zadržen byl i proto, aby nemohl prchnout. Prokurátor Alois Ebner sdělil, že „na obě ženy je pohlíženo jako na oběti, a ne na pachatelky, které odmítly pomoc zraněnému“.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušan zneužíval své dvě dcery 40 let

V Horních Rakousích vyšetřují osmdesátiletého muže, který po čtyřicet let zneužíval své dvě dcery, jimž je nyní 45 a 53 let. Pokračoval v tom až do letošního...

Výběr článků

Načítám