Hlavní obsah

Maďarský politik přišel o slovenské občanství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Šéf Strany maďarské koalice (SMK) v Levicích László Gubík přišel o slovenské občanství, protože přijal občanství Maďarské republiky. Jak informoval deník Sme, Gubík dopisem oznámil Obvodnímu úřadu v Nitře, že v Maďarsku složil slavnostní slib a stal se občanem Maďarska.

Foto: Profimedia.cz

Slováci odebírají občanství lidem, kteří se stanou občany jiných států.

Článek

Gubík zároveň oznámil, že se nemíní vzdát slovenského občanství. Jenže na základě platného zákona, schváleného v období vlády Roberta Fica, každý, kdo přijme občanství jiného státu, automaticky ztrácí slovenské občanství. Ficova vláda reagovala zákonem na zjednodušené udělování maďarského občanství Maďarům žijícím v zahraničí, který loni schválila vláda Viktora Orbána. Z pohledu výkonné moci tudíž Gubík o slovenské občanství přišel.

Obvodní úřad proto Gubíkovi poslal formulář s názvem Oznámení o ztrátě státního občanství Slovenské republiky, který má vyplnit. Byl rovněž vyzván, aby vrátil neplatný občanský průkaz a cestovní pas. „Formulář jsem nevyplnil. Obvodnímu úřadu jsem odepsal, že na základě ústavy se nadále cítím být občanem Slovenské republiky a občanství se nemíním vzdát,“ uvedl Gubík. Pokud zjistí, že mu slovenské občanství vzali, obrátí se k soudu.

Mluvčí ministerstva vnitra Gábor Grendel potvrdil, že Gubík přišel o občanství i bez vyplnění zmíněného formuláře. Stačilo, že přijal občanství jiného státu.

Slovenský parlament by měl opětovně jednat o změně zákona o státním občanství, ale vládní koalice se na řešení zatím nedohodla. Součástí vládní koalice je rovněž slovensko-maďarská strana Most-Híd vedená Bélou Bugárem. Most-Híd podpoří pouze zákon, který nikomu nebere občanství proti jeho vůli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám