Hlavní obsah

Strauss-Kahn nechystá žalobu za křivé obvinění

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, jehož newyorský soud v úterý zprostil obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou, nechystá žádné právní kroky proti ženě, která jej z uvedeného deliktu nařkla.

Foto: Alison Joyce, Reuters

Dominique Strauss-Kahn odjíždí z newyorské restaurace, kam šel po propuštění z domácího vězení.

Článek

„Usilovali jsme o ukončení trestního řízení a toho jsme dosáhli,“ potvrdil listu Le Parisien Strauss-Kahnův advokát Benjamin Brafman s tím, že žádnou žalobu na pokojskou Nafissatou Diallovou pro křivé obvinění neplánuje. „Můj klient se zbavil dlouhé noční můry. Pouze ti, co byli neoprávněně nařčeni, vědí, co prodělal,“ dodal Brafman.

Strauss-Kahn si už může vyzvednout cestovní pas, který mu americké úřady odebraly vzhledem k tomu, aby finančník zadržovaný nejprve ve vyšetřovací vazbě a poté v domácím vězení nemohl opustit USA. Do své vlasti, Francie, ale Strauss-Kahn zatím nepospíchá.

„Nemohu se dočkat, až se vrátím do vlasti. Před odletem si tady ale musím vyřídit ještě několik maličkostí,“ řekl Strauss-Kahn poté, co v úterý opustil soudní budovu. „Ta strašná a nespravedlivá zkouška už skončila,“ dodal, aniž by upřesnil termín návratu do Evropy.

Bylo to rychlé, vstřícné a ona to chtěla
právník Strausse-Kahna

Strauss-Kahn vydal ještě krátké písemné prohlášení, v němž poděkoval své rodině i přátelům ve Francii a USA, kteří věřili v jeho nevinu. Vyjádřil také vděk „tisícům lidí“, jež mu posílali dopisy a maily, aby jej podpořili.

Úterní verdikt poroty o osvobození Strausse-Kahna neměl okamžitou platnost. Rozhodnutí nabylo účinnosti až poté, co odvolací soud týž den zamítl žádost právníků Diallové odvolat stávajícího státního zástupce a jmenovat zvláštního prokurátora. Tuto žádost zamítl již předtím soudce Michael Obus, ale žalující strana se proti tomu ihned odvolala.

Obhájce: Styk nastal, ale dobrovolně

Strauss-Kahn vznesená obvinění od počátku odmítal a po odchodu od soudu se k nim už nevyjadřoval. Brafman nicméně pro agenturu Reuters zdůraznil, že jeho mandant měl s pokojskou pohlavní styk, ale dobrovolný. Tělesné dispozice obou aktérů údajného incidentu podle něj násilný sexuální kontakt vylučují. „Bylo to rychlé, vstřícné a ona to chtěla,“ dodal právník.

Podle Brafmana byla verze Diallové neudržitelná, „protože ční nad Straussem-Kahnem jako věž“. Kdyby došlo k pěstnímu souboji, o 30 let mladší žena by nejspíš vyhrála. Šedovlasý politik by sotva přemohl o deset centimetrů vyšší, statnou ženu v nejlepších letech, jejíž zaměstnání vyžaduje fyzickou sílu, podotkl Brafman.

„Skutečnost, že Strauss-Kahnovo ani její tělo nenesou stopy zranění, ukazuje, že věc se nestala tak, jak Diallová líčí,“ řekl Brafman.

Reklama

Výběr článků

Načítám