Hlavní obsah

Vražedné vedro trápí i jiné země, v Itálii zemřelo během dne 10 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Horké letní počasí sužovalo nejen Českou republiku, ale většinu Evropy, zejména její jih, kde teploty překračovaly čtyřicítky. V Itálii si vedra vyžádala za 24 hodin deset obětí z řad seniorů ve věku od 78 do 90 let. Právě starší lidé horkem nejvíce trpí. Na území ČR bylo nejtepleji ve Strážnici, kde naměřili 34,8 stupně Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve velkých městech, jako jsou Řím, Milán a Turín, dosáhly teploty 38 stupňů Celsia, na Sicílii 40 a v Sardinii dokonce v jednu chvíli při zvýšeném přílivu jižního větru 47 stupňů.

Horko je i na Balkáně, v Bělehradě naměřili 40 stupňů, v Budapešti 38 stupňů Celsia. Na začátku týdne naměřili v chorvatském Čakovci 43 stupně. Čtyřicítky jsou i v Černé hoře a v Makedonii. [celá zpráva]

Vedro způsobil přesun masy horkého vzduchu ze Saharské pouště v severní Africe směrem k severu. Kvůli tomu je horko i v Alpách, kde vystoupily teploty v polohách nad 1000 metrů na 20 stupňů, a podle italských meteorologů je možné dostat se na úroveň nuly až ve výšce 4550 metrů.

Letošní léto je nejchladnější za posledních 20 letVideo: Novinky

Nejstarší rekord v Česku z roku 1892 padl

Neobvykle vysoké teploty zaznamenali i meteorologové v Česku, kde padly letité rekordy. Například v Přerově rtuti teploměrů zdolaly sto let staré nejvyšší hodnoty.

Na přerovské stanici, kde se údaje zaznamenávají již od roku 1877, meteorologové naměřili 32,1 stupně. Dosavadní rekord pro tento den z roku 1892 činil 31,4 stupně.

Vysoké teploty však meteorologové zaznamenali i na ostatních místech Olomouckého kraje. Nejtepleji bylo v Olomouci, kde teplota dosáhla 32,9 stupně. Rekord zde však přesto nakonec pokořen nebyl. Informovala o tom Hana Šeděnková z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Další rekord padl například v Bělotíně na Přerovsku, kde bylo 32,4 stupně. Dosavadní rekord z roku 1983 byl téměř o dva stupně nižší. V Javorníku na Jesenicku naměřili pozorovatelé 30 stupňů, což je o stupeň více než před 28 lety. Rekord pocházející ze stejného roku padl i v Luké na Olomoucku, kde se teploměr vyšplhal až ke 30,4 stupně.

Nejtepleji bylo ve Strážnici

Na jižní Moravě bylo nejtepleji ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 34,8 stupně Celsia, nejvíce v celé ČR. Na pěti stanicích v kraji byly překonány teplotní rekordy z let 1983, 1995 a 1997.

Dosavadní rekord ve Strážnici držel 24. srpen roku 1995 s 30,2 stupni Celsia, středeční den ho překonal o 4,6 stupně Celsia. V Brodě nad Dyjí naměřili 33,2 stupně Celsia, tedy o 1,9 stupně víc než v roce 1983. Rekordy padly i v Protivanově, kde naměřili 29,6 stupně, v Brně-Tuřanech, kde bylo 32,6 stupně, a v Kuchařovicích u Znojma s 31,8 stupně Celsia.

Na západě Čech překonány padesátileté teplotní rekordy

Západní Čechy zaznamenaly i padesátileté teplotní rekordy pro tento den. Vůbec nejvyšší teplotu, 32,7 stupně Celsia, naměřili ve Staňkově na Domažlicku. Dosavadní maximum v rámci padesátiletého měření bylo 31,1 stupně v Nepomuku v roce 1985.

Teplotu 32 stupňů Celsia naměřili ještě v Klatovech a Plzni. Na všech stanicích pod 500 metrů nad mořem byl tropický den, tedy nad 30 stupňů, což je po úterku podruhé v roce, sdělila Marta Suchá z plzeňské pobočky ČHMÚ. Rekordy očekávají plzeňští klimatologové i v následujících dvou dnech.

„Rekordy dnes padly na osmi z deseti klimatologických stanic, které evidují řadu od roku 1961. Byly překročeny o dva stupně,“ dodala. Dalších šest stanic v regionu měří teploty souvisle 30 let.

Nejteplejší den očekávají klimatologové v pátek, kdy bude příliv teplého vzduchu vrcholit a stanice by měly naměřit 34 až 35 stupňů Celsia.

Na jihu Čech maxima kolem 33

Hned tři překonané rekordy z roku 1985 hlásí jihočeské stanice. Nejvyšší teplotu vzduchu naměřili ve Vyšším Brodě, a to 33,2 stupně Celsia, v Třeboni bylo ve stínu meteorologické budky 32,3. Vedro panuje také na šumavském Churáňově, kde maximum dosáhlo 27,6 stupně Celsia, řekl meteorolog Martin Modlitba. Rekordy padly v celkem sedmi stanicích s dlouhodobým pozorováním.

Českým Budějovicím chyběl do rekordu 24. srpna jeden stupeň, přístroje zaznamenaly 33 stupňů Celsia. V úterý tam ale slunce překonalo letitý rekord starý 77 let, tedy z roku 1934, o 2,1 stupně, když tropické vedro dosáhlo 35,4 stupně Celsia.

Na Vysočině zkolabovala seniorka

Nejvíc na Vysočině meteorologové naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku, a to 33 stupňů Celsia. Dosavadní rekord z roku 1997 tam byl překonán o 4,6 stupně. Rekord s nejdelším trváním padl v Novém Rychnově na Pelhřimovsku. Zatím největší teplotu tam naměřili v roce 1950, kdy dosáhla 29,9 stupně. Teploměr se tam vyšplhal na 30,5 stupně Celsia. Informoval o tom Milan Šálek z ČHMÚ v Brně.

Rekordní teploty hlásí meteorologové z většiny stanic na Vysočině. Třicetistupňovou hranici překonaly teploty také v Kostelní Myslové na Jihlavsku, Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

Podle záchranářů rekordně vysoké teploty nemají paradoxně žádný vliv na zdravotní potíže občanů Vysočiny. „Dnes jsme vyjížděli pouze k jednomu kolapsovému stavu způsobenému přehřátím organismu. Přibližně sedmdesátiletá žena byla po ošetření ponechána v domácím léčení,“ řekla Edita Richterová z krajské záchranné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám