Hlavní obsah

Merkelová: Srbsko přijmeme do EU, jen když uzná Kosovo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Německá kancléřka Angela Merkelová při své návštěvě Srbska vyjádřila podporu pro jeho vstup do EU. Podmínkou ale je, že normalizuje vztah s Kosovem, uvedla BBC. Srbsko německé požadavky odmítlo s tím, že jde o komplexní problém.

Článek

Tvrdý postoj skoro v duchu uznejte Kosovo, dostanete se do EU, předznamenávalo už vystoupení Merkelové v Chorvatsku, kde v pondělí řekla: „Chcete-li k nám přisednout u stolu, musíte něco udělat na oplátku. Jedna z podmínek pro Srbsko se týká Kosova. Vztahy mezi těmito státy se musejí normalizovat.“

V úterý pak v Bělehradě prohlásila: „Jestliže chce získat Srbsko status kandidátské země, mělo by obnovit dialog a dosáhnout v něm výsledků, umožnit misi Eulex, aby mohla pracovat ve všech oblastech Kosova a odstranit paralelní struktury a nevytvářet nové.“

Bělehrad stále neuznává samostatnost Kosova, které se jednostranně odtrhlo. V oblastech obývaných Srby působí srbské úřady a Srbsko se letos tvrdě postavilo proti tomu, že na hraničních přechodech mezi Srby obývanou částí Kosova a Srbskem byly kosovské síly.

Srbský ministr zahraničních věcí Vuk Jeremić vyjádřil podle bělehradského rádia B92 spokojenost, že Merkelová podporuje integraci Srbska do Evropy. Byla první hlavou státu z EU, která zemi navštívila po dopadení hledaného válečného zločince Ratka Mladiče. Na druhou stranu řekl, že naneštěstí se Bělehrad a Berlín neshodují ohledně Kosova, které Německo uznalo jako jedna z prvních zemí.

„Bělehrad není překvapen požadavky německé kancléřky. Daly se čekat z předchozích vzkazů, které jsme dostali, možná jen tvrdost požadavku zrušit paralelní instituce na severu Kosova je něco, co jsme nečekali,“ řekl B92 srbský velvyslanec v Německu Ivo Visković.

„Tento požadavek je něco, co srbské úřady rozhodně nemohou v tuto chvíli akceptovat. Oni určitým způsobem kalkulují a já se obávám, že si myslí, že uděláme vše kvůli kandidatuře a našemu přání vstoupit do Unie. Varovali jsme je, ale naneštěstí tvrdý postoj Německa přetrvává.“

Velvyslanec uvedl, že Berlínu opakovaně připomínal, že Západnímu Německu trvalo dvacet let, než navázal nějaké kontakty s Východním Německem, aniž by se navzájem tyto státy uznaly, a po Srbsku je požadováno, aby to udělalo ve dvou letech.

V létě se rozhořely nepokoje na severu Srbska a mise KFOR musela požádat o posily. Etničtí Srbové na severu Kosova zapálili kontrolní stanoviště na hranicích se Srbskem v Jarinje. Odmítají nově zavedené hraniční kontroly prováděné kosovskými Albánci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám