Hlavní obsah

V Rusku zatkli organizátora vraždy novinářky Politkovské

– Moskva

Ruské úřady zadržely bývalého policistu, kterého podezřívají z organizování vraždy novinářky Anny Politkovské v roce 2006. V úterý to oznámil Sergej Sokolov, zástupce opozičního listu Novaja Gazeta, kde novinářka působila. Oficiální místa zprávu potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin potvrdil, že se jedná o podplukovníka Dmitrije Pavljučenkova. Vraždu si u něj objednal plátce, jehož identita zůstává neznámá. Pavljučenko pak vytvořil zločineckou skupinu a střelci podle Markinových slov poskytl zbraň.

Z vykonání vraždy byl obviněn Čečenec Rustam Machmudov. V květnu byl nakrátko zatčen, ale spravedlnosti se mu dál daří vyhýbat. Jeho bratři Ibragim a Džabrail byli rovněž zadrženi, ale soud v Moskvě je pustil na svobodu, neboť neshledal dostatečnými důkazy, že Rustamovi pomáhali. Obvinění soud předloni zbavil též policejního důstojníka Sergeje Chadžikurbanova podezřelého z poskytnutí logistické podpory vrahovi i důstojníka tajné služby Pavla Rjaguzova, který byl viněn ze zneužití pravomoci a vydírání.

Média to kritizovala jako selhání justice. Nejvyšší soud nařídil nové vyšetřování.

Oponentka Kremlu Politkovská psala kritické reportáže o akcích ruské armády v Čečensku. V říjnu 2006, v den narozenin tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina, byla u vchodu moskevského domu, kde bydlela, nalezena mrtvá.

Foto: Profimedia.cz

Z vykonání vraždy je podezřelý Rustam Machmudov

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám