Hlavní obsah

Nepokojů v Londýně se účastnilo 30 000 výtržníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policie hledá v souvislosti s nedávnými nepokoji v Londýně až 30 tisíc lidí. Podle nedělníku The Sunday Times, který se odvolává na policejní statistiky, násilníci během čtyř dnů spáchali 3296 zločinů. Policie odhaduje, že na každém se podílelo pět až deset lidí, a hledá tedy mezi 15 tisíci až 30 tisíci podezřelých.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Policisté zadrželi v Elthamu podezřelého.

Článek

„Zločiny páchaly tisíce a tisíce lidí,“ řekl nejmenovaný představitel Scotland Yardu.

Londýnská policie zatím zatkla kvůli vandalismu začátkem srpna 1838 lidí a 1049 z nich obvinila. Nepokoje zasáhly i další anglická města, především Birmingham, Manchester, Nottingham a Liverpool.

Soudy po událostech zasedaly i přes noc a poslaly do vězení stovky lidí. Podle britských listů jsou tresty udělené v souvislosti s nepokoji v průměru o čtvrtinu delší než za stejné porušení zákona za normálních okolností. Předpokládá se proto, že soudy čeká řada odvolání, zřejmě v řadě případů úspěšných.

Naprostá většina zadržených a odsouzených jsou mladí lidé, zhruba 20 procent jich je mladších 18 let. Nejstarším zadrženým je sedmdesátiletý muž, zatčený za krádež ve West Ealingu na západě Londýna a propuštěný na kauci.

Policie nechce nikoho pouštět z vazby

Tvrdý kurs vůči výtržníkům potvrzuje strategie načrtnutá vedením Metropolitní policie v Londýně. V dokumentu, který měl zůstat v utajení, ale dostali se k němu reportéři deníku The Guardian, je mimo jiné doporučení soudům, aby odmítaly propuštění zadržených z vazby.

V textu, jenž byl distribuován všem vyšetřovatelům před dvěma týdny, kdy násilnosti dosáhly vrcholu, se také píše, že zadrženým by neměla být udělována jen varování, a to bez ohledu na to, co spáchali.

Guardian doplnil, že ve vazbě tentokrát skutečně zůstalo 62 procent zadržených. Obyčejně to bývá okolo 10 procent. List potvrdil, že množství právníků připravuje odvolání proti vyneseným rozhodnutím a rozsudkům.

Policie argumentuje, že postup byl nezbytný k zabránění dalších veřejných nepokojů a násilností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám