Hlavní obsah

Strauss-Kahn se do vysoké politiky jen tak nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Přesto, že americká justice směřuje k odložení případu bývalého výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna, je jeho brzký návrat na francouzskou politickou scénu nepravděpodobný. Původně přitom měl být kandidátem levice na prezidenta.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

V úterý má soud rozhodnout o případu. Prokurátor Cyrus Vance ale už v pondělí oznámil, že žalobu stáhne, protože se nedá prokázat, co se v pokoji hotelu Sofitel stalo. Pokojská Nafissatou Diallová, která uvedla, že ji násilím donutil k orálnímu sexu, je podle něj nedůvěryhodná, protože opakovaně lhala a byla napojená na podsvětí.[celá zpráva]

Politologové, na které se obrátila AFP, ale přesto soudí, že ani stažení obvinění nepovede k rychlému návratu Strausse-Kahna do vysoké politiky. Podle nich jeho kredit případem značně utrpěl.

Do květnového skandálu se předpokládalo se, že Strauss-Kahn bude ve volbách kandidovat za Socialistickou stranu (PS) na post prezidenta. Podle průzkumů měl značnou šanci porazit předpokládaného kandidáta pravice, nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Strauss- Kahn už šanci nemá

"Myslím, že si už ve francouzské politice nemůže dělat nárok na roli prvního řádu," řekl badatel z pařížské Vysoké školy politických věd Gérard Grunberg. "Jeho image v očích veřejnosti je velmi poškozena a Socialistická strana a její vedoucí představitelé mu určitě zazlívají, že tuto příležitost promarnil. Ani veřejné mínění ani strana nebudou chtít, aby se vrátil na nějaký prvořadý post."

"Nepředpokládám, že bude hrát nějakou významnou roli," doplnil také profesor školy politických věd z Lille Rémi Lefebvre. "Jeho obraz byl přece jen potřísněn odhaleními o jeho pohlavním životě, o finančních aspektech," dodal s narážkou na životní styl Strausse-Kahna, který už před aférou v USA přiznal, že jeho hlavní handicap jsou "ženy" a "prachy".

Strauss-Kahn se nakonec ani nepřihlásil do primárek socialistů.

V roli poradce

A to tím spíš, že Strauss-Kahn ještě čelí civilnímu sporu v USA. Spisovatelka Tristane Banonová tvrdí, že se ji pokusil v roce 2002 znásilnit. "I když nebude obžalován, omezuje ho to," zdůraznil Dabi. "Může se ale vyjadřovat k vnitropolitickému dění, k vládní politice i ke krizi eurozóny," řekl Dabi k tomu, jak by mohl uplatnit své znalosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám