Hlavní obsah

Ukrajinská policie měla zmařit pokus o atentát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská kontrarozvědka zmařila pokus o pumový útok v hlavním městě, který měli blíže neurčení teroristé provést příští středu při oslavách ukrajinského Dne nezávislosti. Oznámila to v pondělí ukrajinská média s odvoláním na zdroje Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská policie před sídlem parlamentu v Kyjevě. Ilustrační foto

Článek

Agenti SBU v pondělí zadrželi ve městě Vasilkov nedaleko Kyjeva tři osoby, které měly během oslav podniknout velký pumový útok. Na místě zatčení byla nalezena podomácku vyrobená puma naplněná hřeby a šrouby. Podle odhadu expertů by ničivá vlna ohrožující život přesahovala hranici sta metrů od místa výbuchu.

SBU neupřesnila, na kterém místě chtěli atentátníci udeřit. Mělo to být údajně při některém z masových mítinků, které v Kyjevě a okolí různé politické organizace chystají k příležitosti středečního státního svátku.

Policie rovněž našla kolem stovky letáků s výzvami údajně extremistického charakteru. O jejich obsahu nebyly zveřejněny žádné oficiální informace, ale tisk tvrdí, že šlo o výzvy k násilné likvidaci pomníků ruského komunistického vůdce Vladimíra Iljiče Lenina.

Podle listu Ukrajinska Pravda jsou zatčení členy radikální nacionalistické organizace Patriot Ukrajiny, mezi údajnými atentátníky jsou i členové vasilkovského místního zastupitelstva. Sami zadržení prý tvrdí, že výbušninu i letáky podvrhla v kancelářích jejich organizace tajná policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám