Hlavní obsah

Dvě žaloby na příslušníky polské letky kvůli smrti Kaczyńského

Varšava

Vojenská prokuratura ve Varšavě obžalovala z nedbalosti dva vysoce postavené příslušníky leteckého pluku, který měl na starosti organizaci loňské cesty někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského s delegací do západoruského Smolenska. Letadlo se zřítilo a zahynulo všech 96 lidí na jeho palubě. Za nesplnění služebních povinností vojákům hrozí až tři roky vězení.

Foto: Profimedia.cz

Hašení trosek Tupolevu Tu-154, ve kterém letěl polský prezident.

Článek

Nedbalost se týkala výběru a přípravy posádky pro let uskutečněný 10. dubna loňského roku, řekl v pondělí na tiskové konferenci Marcin Maksjan z vojenské prokuratury. Odmítl prozradit jména i hodnost obžalovaných příslušníků 36. zvláštního pluku dopravního letectva. Uvedl jen, že byli v jeho velení. Dodal, že se necítí vinni.

Vyšetřování nehody Tupolevu Tu-154 s prezidentem Kaczyńským ukázalo, že piloti 36. pluku zanedbali přípravu na let, nedodrželi všechny bezpečnostní předpisy a nesprávně ovládali některé přístroje v letadle.

Posádka letadla také mezi sebou nedokázala spolupracovat. Velení pluku, vzdušných sil, ale i vedení ministerstva obrany podle zprávy vyšetřovací komise zanedbalo výcvik i kontroly letců odpovědných za přepravu nejvyšších představitelů země.

V den zveřejnění závěrečné zprávy polského vyšetřování podal demisi ministr obrany Bogdan Klich. Jeho nástupce o několik dnů později oznámil, že 36. zvláštní pluk ruší. V minulosti se přitom o jeho pilotech mluvilo jako o elitě polského letectva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám