Hlavní obsah

Muž chtěl zastavit rabující, nastříkali mu do obličeje hasicí směs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Činy rabujících výtržníků a pouličních rváčů před dvěma týdny v Británii si vysloužily rychlou a tvrdou reakci anglických soudů. Soudci tak udělují obviněným účastníkům v průměru o 25 procent delší tresty než obyčejně. Analýzu tisíce soudních případů provedl deník The Guardian.

Článek

Shromážděná data poprvé potvrzují, že soudci přitvrdili a za násilnosti nebo jejich podněcování rozdávají exemplární tresty. Média tento týden informovala o trestech odnětí svobody na čtyři roky pro mladíky, kteří k nepokojům vyzývali prostřednictvím Facebooku. [celá zpráva]

Svižnost a přísnost soudů je také reakcí na řadu těžko obhajitelných incidentů, které byly natočeny i na video. Na jednom záběru například muže, který stojí před výlohou jednoho z obchodů, počastuje skupina výtržníků sprškou hasicí směsi z přístroje přímo do obličeje.

Ze soudních spisů plyne, že 70 procent zadržených policie nepustila do konání soudu z vazby, čímž naráz ve věznicích v Anglii a Wales celkem bylo rekordních 86 608 lidí. Z 80 osob, které dosud byly odsouzeny, byl 56 lidem udělen okamžitě soudem trest. Tento 70procentní poměr ostře kontrastuje s poměrem, který běžně činí dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Skupina výtržníků v Manchesteru

Nadpoloviční většina obviněných byla odsouzena za krádeže, a to v průměru na 5,1 měsíce. To je o čtvrtinu delší průměrný trest než v roce 2010.

Podle středečního vyjádření ministerstva spravedlnosti bylo v souvislosti s nepokoji, které si vyžádaly pět mrtvých a mnohamiliónové škody, zadrženo 1 297 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám