Hlavní obsah

Bouře na hudebním festivalu v Belgii zabila pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasselt
Aktualizováno

Pět mrtvých a více než sedm desítek zraněných si ve čtvrtek vyžádala prudká bouře, která se strhla u belgického Hasseltu. V místě probíhal hudební festival Pukkelpop pod širým nebem, kterého se účastnilo na 60 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bouře na hudebním festivalu v Belgii zabila pět lidíVideo: Reuters

 
Článek

Nebe úplně zčernalo a najednou se roztrhlo. Padaly víc než centimetrové kroupy, mám všude modřiny. Zvedl se mimořádně prudký vítr, stromy se kácely. Všichni začali utíkat. Bylo to strašné," řekla listu Le Soir jedna účastnice festivalu, Catherine Blaiseová. I ostatní popisovali, že to vypadalo jako konec světa.

„Měla jsem najednou vodu až po lýtka,“ popsala jiná svědkyně v místním rozhlase.

Se štěstím vyvázla známá britská skupina Skunk Anansie, která zrovna koncertovala. Zpěvačka Skin na Facebooku napsala, že jim na auto spadlo nejprve technické zařízení a následně se museli členové sami zachraňovat útěkem. „Nemohli jsme dohrát, byla to ta nejhrůznější chvíle za moji dvacetiletou kariéru,“ uvedla.

Štěstí měla i opodál hrající americká indie kapela Smith Westerns, která právě koncertovala. „Zrovna jsme dohráli první píseň, když se začal třást stan. Chystali jsme se na další, když na mě náš manažer zařval, ať utíkáme z pódia. Hned na to spadl strom jen pár centimetrů od (kytaristy) Maxe. To jsme si ještě mysleli, že se zřítilo pódium, v tom zmatku bylo těžké zjistit, co se stalo,“ popsal zpěvák kapely Cullen Omori.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Účastníci festivalu opouštějí areál.

Původní bilanci tří úmrtí v pátek ráno upřesnil starosta Hasseltu v televizi.

Ačkoliv během čtvrtka bylo v místě slunečno, okolo 18. hodiny udeřila krátká, zato prudká bouře. Trvala pouze asi deset minut, ale strhla dvě pódia, kovové konstrukce obřích obrazovek a stanů festivalu Pukkelpop. Jedno z pódií spadlo na diváky a v místě vypukla na čas panika. Akce byla ihned pozastavena a následně zrušena.

„Soucítíme s rodinami a přáteli obětí, slova nemohou vyjádřit, jak moc,“ oznámili organizátoři.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Bouřka ukončila kratochvíli 60 000 lidí.

Festival Pukkelpop je jeden z nejvýznamnějších v Belgii. Letos se na něj sjelo asi 60 000 lidí. Vystoupit měli mimo jiné Eminem, Foo Fighters či The Offspring.

Festival podle ČTK poznamenala tragédie i loni, kdy slavil čtvrtstoletí existence - jeden zvukař zemřel během koncertu na srdeční záchvat a skokem z vysokého pylonu spáchal po představení své skupiny sebevraždu zpěvák Charles Haddon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám