Hlavní obsah

Breivik volal policii dvakrát

– Oslo
Novinky, rei

Anders Behring Breivik, který v červenci v Oslu a na ostrově Utoya zabil 77 lidí, z ostrova dvakrát volal policii, než byl zadržen. Ve čtvrtek to potvrdily norské úřady, informovala agentura AP.

Foto: Trond Solberg , Reuters

Breivik (vlevo) s policisty při rekonstrukci událostí na Utoye

Článek

Média už dříve uvedla, že Breivik volal policii desetkrát, ale jen dvakrát se vzhledem k přehlcenosti linek dovolal. [celá zpráva]

Policie potvrdila, že muž, který rozpoutal střelbu na táboře sociálnědemokratické mládeže na Utoye volal 26 minut předtím, než byl zatčen. Představil se jako vůdce protikomunistického hnutí. „Breivik. Velitel. Organizován v antikomunistickém hnutí odporu proti islamizaci. Operace splněna, chci se vzdát (speciální) jednotce Delta," zněla přesně podle dřívějších zpráv deníků útočníkova slova.

Policie uvedla, že Breivik záhy zavěsil a policisté se mu marně snažili dovolat zpět. Masakr na Utoye mezitím pokračoval. Minutu před svým zadržením pak Breivik zavolal znovu, ale tentokrát zavěsil okamžitě.

Breivik zůstává nadále na samotce ve vazbě. Média informovala, že plánoval ještě další útoky a chystal ještě silnější, než byla ta, která v Oslu před útokem na Utoye zabila osm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám