Hlavní obsah

Němce vyhodili z práce, protože si vzal Číňanku

– Kiel
Novinky, rei

Soud v severním Německu označil za protiprávní výpověď, kterou od svého zaměstnavatele dostal 47letý inženýr z Kielu poté, co za manželku pojal ženu z Číny. Firma, u níž pracoval, je dodavatelem pro německou armádu. Její zástupci argumentovali, že se inženýr sňatkem s Číňankou stal bezpečnostní hrozbou.

Foto: Profimedia.cz

Soud označil výpověď za neoprávněnou.

Článek

Soud v Šlesvicku-Holštýnsku rozhodl o neoprávněnosti výpovědi už v červnu, teprve nyní ale o jeho verdiktu informovala média. Jména firmy i inženýra zůstala utajena.

Muž pro armádního dodavatele pracoval na částečný úvazek od května 2006. Následujícího roku začal pravidelně létat do Číny za svojí novou přítelkyní. Proti tomu jeho zaměstnavatel nic neměl a naopak mu v roce 2009 nabídl zaměstnání na plný úvazek. Zatímco pár chystal v prosinci 2009 svatbu, souhlasily obě strany s plnohodnotným úvazkem od února 2010.

Jen o pár týdnů později, konkrétně 5. března byl ale muž ze zaměstnání nejprve uvolněn a v červnu propuštěn z „operačních důvodů“.

Zástupci společnosti u soudu přednesli tvrzení, že se muž sňatkem stal bezpečnostní hrozbou, neboť z jeho strany vzrostlo riziko průmyslové špionáže. Soud to odmítl s tím, že se životní postoje inženýra sňatkem s Číňankou nezměnily a vyhazov byl neopodstatněným arbitrárním trestem, protože každý má právo zvolit si za zákonného partnera, koho chce. Soudci také poukázali na to, že firma porušila základní pravidla slušnosti.

Muž vysoudil odškodné ve výši sedmiměsíčního platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám