Hlavní obsah

Násilnosti v ulicích zažívá s Londýnem i Berlín a Göteborg

Novinky,
Berlín/Göteborg

Násilnosti po Londýně zažila tento týden i další evropská města. V Berlíně bylo v noci na středu zapáleno 18 luxusních aut. Ve švédském Göteborgu zase skupiny mladíků házely na hlídkující policisty zápalné lahve a kamení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Berlínská policie vypsala odměnu.

Článek

V rezidenčních čtvrtích Berlína bylo přes noc zapáleno 18 aut. Nepokoje pokračují v německé metropoli už druhou noc. Tu první bylo zapáleno 11 aut.

Policie vypsala odměnu ve výši 5000 eur za stopu, která povede k zatčení vandalů.

Berlínská policie se domnívá, že nepokoje jsou politicky motivovány, že za nimi stojí ultralevice. Odmítá, že by měly cokoli společného s londýnskými.

Zapálena byla většinou drahá luxusní vozidla, jako jsou daimlery,  mercedesy a BMW.

Důchodkyně Renate Langankeová řekla agentuře Bloomberg, že viděla z okna hořet dva mercedesy. K oknu šla poté, co uslyšela explozi: "Oheň a kouř byl všude, mohl jste cítit spálenou gumu, bylo to hrozné. Vždy jsem se tu cítila bezpečná, ale nyní jsem vyděšená."

Nepokoje podle agentury AP zachvátily i druhé největší švédské město Göteborg, kde skupinky mladíků házely kamení a Molotovovy koktejly na policisty. Dva policisté mají poškozený zrak, protože proti nim někdo obrátil zelený laser. Vymláceny byly dva policejní vozy, další byl zapálen.

Na počátku výtržností zřejmě stojí zadržení dvou mladíků, kteří před úterní půlnocí demolovali tramvaj. Nikdo jiný zatčen nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám