Hlavní obsah

Za nepokoje v Londýně padají tvrdé tresty. I za výzvy na Facebooku

Novinky, rei
Londýn

Korunní soud v Anglii v pondělí poslal za mříže první obviněné z podněcování k veřejnému nepořádku během pouličních výtržností z minulého týdne. Dvacetiletý Jordan Blackshaw a o dva roky starší Perry Sutcliffe-Keenan si mají odsedět čtyři roky za mřížemi za výzvy k nepokojům na Facebooku.

Článek

Zatímco Blackshaw vytvořil na Facebooku stránku nazvanou „Rozbijte Northwich“, Sutcliffe-Keenan stránku „Uspořádejme v Latchfordu nepokoje“. Tvrdé tresty oba mladíci, kteří se dosud do křížku se zákonem nedostali, obdrželi navzdory tomu, že jejich výzvy nedošly uskutečnění. Ačkoliv se mladíci sami výtržností a rabování neúčastnili, dostali delší tresty než ti, kteří byli souzeni za aktivní podíl.

Tvrdé tresty za výtržnosti vláda slibovala, přesto se v jejích řadách zvedla vůči verdiktu kritika, a to od liberálních demokratů. Kabinet premiéra Davida Camerona hrozí nulovou tolerancí a zvažuje, že výtržníkům sebere právo na dávky. Například poslankyně Tessa Muntová za liberální demokraty ale plán označila jako „praštěný, praštěný, praštěný“.

Tvrdé tresty odsoudila i Howardova liga za reformu soudnictví. Ředitel její kampaně Andrew Neilson řekl deníku The Daily Telegraph: „Snaha rychle vyslat vzkaz (k výtržníkům) vede k některým velmi špatným verdiktům, které budou zvráceny při odvolání. Bude to další přítěž pro soudní systém, který už má tak potíže, nemluvě o tlaku na vězeňský systém“.

Vysoké tresty vynesl v úterý i soud v Manchesteru. Trojice mužů ve věku 18, 26 a 31 let dostala za účast na výtržnostech tresty od 16 měsíců po dva roky. Soudce odmítl uložit trest v maximální výši půl roku s odůvodněním, že zločiny mužů byly závažnější, protože je prováděli skupinově.

Reklama

Související články

V Londýně zemřela pátá oběť nepokojů

V londýnské nemocnici v noci na pátek zemřel 68letý muž zraněný při pondělních nepokojích v západní části města. Stal se tak pátou obětí srážek mladých...

Výběr článků

Načítám