Hlavní obsah

Legendární Coco Chanel byla nacistickou špiónkou, tvrdí se v knize

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární francouzská módní návrhářka Coco Chanelová prý byla nacistickou agentkou. Tvrdí to ve své nové knize americký novinář žijící ve Francii Hal Vaughan na základě studia archivních materiálů.

Foto: Profimedia.cz

Módní tvůrkyně Gabrielle 'Coco' Chanel na archivním snímku

Článek

Biografická publikace pod titulem Sleeping With The Enemy: Coco Chanel’s Secret War (Spaní s nepřítelem: Tajná válka Coco Chanelové) se v úterý objevila na pultech. Autor v ní píše, že nacistická tajná služba naverbovala Chanelovou v roce 1940, kdy jí bylo 57 let.

Podle newyorského nakladatelství Knopf, v němž kniha vychází, Vaughanovo dílo popisuje, jak se Coco stala německou vyzvědačkou, jak a proč se zapojila do řady špionážních misí a jak unikla zatčení ve Francii po skončení války, i když tam byla obviněna z kolaborace s nacisty.

Nařčení vždy odmítala

Kniha odhaluje nejen to, jak byla Chanelová naverbována do nacistické vojenské výzvědné služby Abwehr. Uvádí také, že baron Hans Günther von Dincklage, s nímž „královna módy“ během války žila, byl „nacistickým mistrem špionáže“, který vedl výzvědnou síť ve Středomoří a v Paříži a zodpovídal se přímo nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi. Autor s odvoláním na francouzské, britské, americké a německé archívy dále píše, že Coco Chanelová byla ostře antisemitsky zaměřená.

Po válce až do své smrti v roce 1971 čelila nařčením, že kolaborovala s nacisty, mj. proto, že se údajně přátelila také s šéfem německé vojenské špionáže Walterem Schellenbergem. Po osvobození byla nucena odejít jako „zrádkyně“ do Švýcarska, kde strávila devět let, ačkoli nikdy z ničeho formálně nebyla obviněna. Poté se vrátila do Francie, aby pokračovala v kariéře módní návrhářky. Chanelová, jejíž jméno se nesmazatelně vrylo do historie módy, vždy jakoukoli spolupráci s nacisty rozhodně odmítala.

Knihu o Chanelové a jejím intimním životě mezitím chystá i spisovatelka Lisa Chaneyová. Coco podle autorky užívala drogy, byla bisexuální a měla poměr s malířem Salvadorem Dalím v době, kdy byl ženatý. Také Chaneyová se zmiňuje o vztahu Chanelové s von Dincklagem.

„Velká slečna“, jak se jí uznale říkalo, uměla již za svého života udělat ze sebe legendu. Nikdy se o ní nepřestalo psát, ať už to byly její milostné aféry nebo módní návrhy, které jsou dodnes nepřetržitě aktualizovány módními tvůrci. Její heslo znělo: „ Móda je pomíjející, ale styl nikdy. Chanel je styl.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám