Hlavní obsah

Sasko má starosti s odpadem, který z Čech připlaví Labe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bad Schandau/Drážďany

Saský ministr životního prostředí Frank Kupfer chce vyvinout větší tlak na Prahu kvůli odpadu, který připlaví Labe. České ministerstvo životního prostředí se podle něj k saskému problému s opakujícími se přívaly plastových lahví zpoza české hranice nestaví vstřícně. Situace bývá zlá po záplavách, potvrzují hlasy místních v úterním vydání deníku Sächsische Zeitung.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vysoká hladina Labe uzavřela v Ústí nad Labem Přístavní ulici pod mostem Edvarda Beneše

Článek

Obyvatelé obcí a měst podél Labe v Saském Švýcarsku se podle listu potýkají s hromadami plastu na březích po každé větší vodě. Odkud pocházejí, prozrazují podle nich  etikety s názvy českých vod a piv.

Likvidaci odpadu podél řeky zajišťuje sdružení ZAOE. Pokud je na soukromém pozemku, musí to dělat na své náklady, na obecních pozemcích se o ně dělí s místní správou. Andrea Wötzelová z radnice v Bad Schandau to však nepovažuje za řešení problému a žádá, aby se do záležitosti vložilo saské ministerstvo životního prostředí a na odstraňování tohoto odpadu přispívalo.

Starosta obce Rathen Thomas Richter chce, aby za něj podle principu původu platili Češi. "Nemůžu přeci být členem EU a mé dluhy přehazovat na jiné země," uvedl nejvyšší představitel vyhlášené rekreační lokality.

Kupfer však tvrdí, že saské úřady nemají nástroj, jak donutit původce znečištění z české strany k jeho odstranění nebo k převzetí nákladů za likvidaci. O tomto problému prý už jednal i s kolegy v Praze, podle něj ale zatím bez hmatatelného výsledku.

"Nejsou nám známa žádná konkrétní opatření České republiky k minimalizování těchto naplavenin," uvedl ministr v odpovědi na interpelaci v saském zemském sněmu. Na setkání s občanským fórem křesťanských demokratů (CDU) ve Struppenu v polovině července však podle Sächsische Zeitung ujistil, že zvýší tlak na Prahu, pokud něco nepodnikne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám