Hlavní obsah

Podle chorvatských novin jsou turisté z Bosny nepotřební, jen zabírají pláže

Záhřeb

Článek v chorvatském týdeníku Makarsko Primorje rozvířil vztahy mezi Chorvaty a obyvateli sousední Bosny a Hercegoviny. Ten označil návštěvníky z této balkánské země za nepotřebné. Vytkl jim, že zabírají pláže a neutrácejí dost peněz.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za text se obratem omluvilo chorvatské ministerstvo turistiky a do incidentu se vložil i chorvatský prezident Ivo Josipović, napsal zpravodajský server SETimes.com.

"Hosté z Bosny a Hercegoviny nejsou vítaní, protože neutrácejí dostatek peněz, znečišťují moře a jen zabírají místo na plážích," napsal šéfredaktor týdeníku Ivo Ćurković v článku s názvem Hosté, kteří nejsou vítaní. V textu také vysvětluje, že tito turisté jsou pro chorvatský turistický ruch "základní pohromou, které se naneštěstí nelze vyvarovat a ani ji není možné odstranit".

"Všichni turisté, nehledě na zemi jejich původu, jsou v Chorvatsku vítaní. Neexistuje zde žádná první a druhá kategorie hostů," uvedl v prohlášení ministr turistiky Damir Bajs.

Jeho úřad také připomněl, že turisté z Bosny jsou na Makarské riviéře druzí nejpočetnější po návštěvnících z Německa. Josipović hoteliéry a pracovníky v turistickém ruchu vyzval, aby ke všem návštěvníkům přistupovali stejně a nehleděli na obsah jejich peněženek.

Článek zvedl v Bosně vlnu nevole. Mnozí obyvatelé této země si stěžují, že se s nimi v Chorvatsku jedná podle sumy peněz, kterou zde utratí.

"Zamýšlel jsem na Makarské utratit měsíční plat. Nemyslím si, že jsem lakomý a že znečišťuji pláže a moře. Je mi hořce z toho, že se mnou zachází jako s méně důležitým turistou," řekl Stjepan Knezović ze středobosenské Busovače.

Reklama

Výběr článků

Načítám