Hlavní obsah

V ulicích Londýna hoří obchody, nepokoje se rozšířily i do dalších měst

– Londýn

Třetí noc za sebou pokračovaly v Londýně pouliční nepokoje a rabování, jež spustilo zastřelení muže policií. Nepokoje zasáhly už i města Birmingham, Liverpool, Manchester a Bristol. V Londýně se rozšířily do dalších čtvrtí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční bouře v BritániiVideo: Reuters

 
Článek

Do ulic Londýna byly nasazeny policejní posily, ale obchody byly navzdory 1700 policistům navíc dál rabovány a budovy zapalovány. Nepokoje v hlavním městě se nově rozšířily do čtvrti Hackney, kde skupiny mladíků již v pondělí odpoledne házely po policistech kamení a zapalovaly popelnice. Několik požárů propuklo i v Croydonu, ale rabování bylo zaznamenáno též v Lewishamu, Peckhamu, Bromley, Woolwichi, Camdenu i Ealingu.

Foto: Jon Boyle , Reuters

Zapálený obchod ve Woolwichi

„Vypadá to jako válečná zóna. Bylo tam asi 25 až 30 maskovaných mladíků, kteří se zrovna s pomocí cihel dobývali do květinářství,“ popsal pro BBC situaci v ulici Haven Green v západním Ealingu 29letý Christian Potts.

V Londýně bylo kvůli nočnímu řádění za poslední tři noci zatčeno 334 lidí, z nichž 69 bylo obviněno. Policie zatýkala i jinde, například v Birminghamu skončilo za mřížemi sto lidí. Výtržníci zde vypálili i policejní stanici. Nepokoje ale zasáhly i další velká města Manchester a Liverpool. Na 150 mladíků vyšlo do ulic také v Bristolu.

Foto: Toby Melville , Reuters

Zapálená auta v Ealingu

Premiér David Cameron zrušil zbytek své dovolené v Itálii a vrací se do vlasti, kde má předsedat zasedání bezpečnostní rady státu a setká s ministryní vnitra Theresou Mayovou a šéfem metropolitní policie Timem Godwinem.

Protesty se poprvé strhly v sobotu v noci po demonstraci proti zastřelení muže na ulici ve čtvrti Tottenham. To však není jediným důvodem nespokojenosti. Střety a rabování zasáhly místa, kde žije velké procento chudých lidí, které zvlášť citelně zasáhly rozpočtové škrty Cameronovy vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám