Hlavní obsah

Breivik se před masakrem v Norsku nadopoval drogami

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Andres Behring Breivik byl při bombovém útoku na vládní budovy v Oslu a masakru na ostrově Utoya, které si vyžádaly 77 obětí, pod vlivem drog. „Rozbor krve prokázal, že si vzal povzbuzující látky,“ řekl podle agentury DPA prokurátor Christian Hatlo.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik při převozu k soudu

Článek

Web deníku Verdens Gang o víkendu uvedl, že Breivik si vzal mj. anabolické steroidy a nadopoval se vysokou koncentrací kofeinu. "Steroidy nesporně, to je jasné," řekl k tomu v pondělí vyšetřovatel Paal-Fredrik Hjort Kraby, informovala ČTK. "Bral ale také další substance, o nichž nebudu zatím mluvit," dodal Kraby.

Zakódované vzkazy

Norští vyšetřovatelé potvrdili, že Breivik ve svém 1500stránkovém manifestu některé vzkazy zakódoval. „Odkazy na webové stránky skrývaly kódy souřadnic,“ řekl televizi TV 2 Hatlo. Souřadnice se vážou k hlavnímu nádraží v Londýně, některým dalším místům v Oslu, Stockholmu, Hamburku, celkem 36 městům v Evropě.

„Kryptologové už na rozkódování dalších šifer pracují. U těch, které už prolomili, zjišťujeme, zda Breivik v oněch městech něco ukryl, nebo šlo o tipy pro možné cíle pro jeho následovníky. Víme, že doufal, že zažehne protimuslimské povstání,“ řekl vyšetřovatel Jens Knudsen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám