Hlavní obsah

Řecko kope obří hraniční příkop proti imigrantům

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko začalo podél hranice s Tureckem na řece Evros hloubit mamutí příkop. Bude 30 metrů široký a sedm metrů hluboký, aby dokázal zabránit pronikání nelegálních imigrantů na řecké území.

Foto: Repro Mapy.cz, Novinky

Hloubit příkop začali Řekové u obce Orestiada poblíž řeky Evros.

Článek

Jak informoval web řeckého listu To Vima, bariéra bude dlouhá 120 kilometrů. Prvních 14 a půl kilometru už vyhloubila těžká technika u obce Orestiada. Na průběh prací se prý přijel podívat i velitel řeckého pozemního vojska generál Frangos Frangulis, údajně proto, že příkop má mít vzhledem k letité rivalitě Řecka s Tureckem i vojenský význam.

Podle oficiálních údajů přišlo jen loni do Řecka 128 tisíc imigrantů a jejich příliv neutichá. Zhruba každý desátý obyvatel dnes pochází ze zemí mimo EU. Hloubení příkopu ostře kritizovala organizace na ochranu lidských práv Pro Asyl a obvinila řecké úřady, že už dlouhou dobu nejsou schopny politicky ani administrativně vybudovat azylový systém, který by zajišťoval důstojné přijetí uprchlíků.

„Řecký protitankový příkop je symbolem posilování bariér vůči Turecku a výrazem uhýbání před nacionalistickými hlasy uvnitř země. Současně je příkopem budovaným proti lidským právům běženců,“ stojí v prohlášení Pro Asyl s tím, že vláda premiéra Jorgose Papandrea raději investuje do bariér namísto utváření přijatelného azylového systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám