Hlavní obsah

Brevik byl nudný jako prodavač vysavačů, říká střelcův vzor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Politický idol norského atentátníka Anderse Behringa Breivika píšící pod přezdívkou Fjordman, jehož protiislámskými názory se vrah 77 lidí inspiroval, ve čtvrtek poprvé odhalil svou totožnost a od útoků svého stoupence se rozhodně distancoval. S Breivikem se prý v minulosti odmítl setkat, protože mu připadal nudný jako prodavač vysavačů.

Foto: Reuters

Policisté přivážejí Breivika k prvnímu výslechu.

Článek

V Norsku se v pátek koná pohřeb nevlastního bratra korunní princezny Mette-Marit, který je jednou z obětí masakru z 22. července. Pohřbena byla také jeho nejmladší oběť, 14letá dívka.

Šestatřicetiletý Peder Jensen z města Alesund, který je velmi plodným bloggerem publikujícím na různých extrémně pravicových webových stránkách, je v Breivikově 1500stránkovém manifestu zmiňován jako jeho "nejoblíbenější současný spisovatel" a je tam také údajně 111krát citován.

Fjordman (muž z fjordů) zaujal Breivika natolik, že mu atentátník napsal v letech 2009 až 2010 několik e-mailů, v nichž ho žádal o osobní schůzku. Jensen ale tehdy odmítl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Norsku pohřbili Breivikovu nejmladší oběť, čtrnáctiletou dívkuVideo: Reuters

"Nevím, proč o to měl zájem, ale odmítl jsem. Ne kvůli jeho extremistickým názorům, ale proto, že mi připadal nudný jako prodavač vysavačů," vysvětlil své rozhodnutí blogger, který se rozhodl vystoupit tento týden z anonymity a jehož fotografii dnes otiskl norský deník Verdens Gang.

Policie Jensena, který na univerzitě v Oslu vystudoval kulturologii a technologii, ve čtvrtek několik hodin vyslýchala ohledně jeho předpokládaných kontaktů s Breivikem. Skromně působící Jensen, který se s ohledem na situaci hodlá od nynějška po jistou dobu skrývat, prý vyjádřil zděšení nad tím, že měl na Breivika takový vliv.

Jensen, který rovněž studoval arabistiku na univerzitě v norském Bergenu a na americké univerzitě v Káhiře a psal dizertaci o cenzuře a blogování v Íránu, prohlásil, že nikdy nebyl členem žádné politické strany, po ukončení vojenské služby se nedotkl zbraně a že v budoucnu již nikdy přezdívku Fjordman nepoužije. "Nechci být spojován s Breivikem a jeho hrůznými činy," řekl.

Útoky, při nichž Breivik před dvěma týdny výbuchem autobomby v centru Osla a střelbou na ostrově Utöya zabil nejméně 77 lidí, neušetřily ani norskou královskou rodinu. Jedním z tragických hrdinů masakru na ostrově Utöya byl totiž i nevlastní bratr norské korunní princezny Mette-Marit, jednapadesátiletý policista Trond Berntsen. V pátek v poledne se koná Berntsenův pohřeb v kostele v městečku Haug.

Podle deníku Dagbladet působil Berntsen na ostrově Utöya jako ostraha a terorista ho zastřelil, když se ho policista pokusil zastavit. Princezna se se slzami v očích zúčastnila již červencového vzpomínkového obřadu za bratra a další oběti i následného růžového průvodu, kdy centrum Osla zaplavilo na 200 000 lidí s růžemi v rukou. Na páteční pohřeb se nedostaví, napsal Dagbladet.

Reklama

Výběr článků

Načítám