Hlavní obsah

V Senátu USA jsou přestárlí a předpojatí lidé, pronesl Medvěděv

Moskva

Neobvykle silná slova adresoval ruský prezident Dmitrij Medvěděv členům amerického Kongresu za jejich kritický postoj k rusko-gruzínské válce z roku 2008, při níž Moskva fakticky okupovala dvě gruzínské provincie. Senátory, kteří přijali rezoluci odsuzující ruskou okupaci, Medvěděv označil za předpojaté, přestárlé jednotlivce, na jejichž názorech mu nesejde.

Foto: Vladimir Rodionov, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Prezident ve čtvrtek při příležitosti třetího výročí rusko-gruzínské války poskytl obsáhlý rozhovor ruským a vůbec poprvé i gruzínským novinářům, z něhož média postupně citují. Jeho obsahem je téměř výhradně týdenní konflikt ze srpna 2008, v němž Rusko na gruzínský pokus zasáhnout vojensky proti severoosetským separatistům reagovalo obsazením Jižní Osetie a Abcházie. Obě odštěpenecké republiky pak Moskva uznala jako nezávislé státy.

"Formulace Senátu nemají žádný podklad," komentoval prezident protiruské stanovisko amerických poslanců. "Odrážejí předpojaté nálady přestárlých jednotlivců, kteří ze subjektivních důvodů sympatizují s těmi či jinými lidmi. Je to jejich věc, je to cizí parlament a mně do toho nic není. Lze říct, že jejich formulace jsou mi lhostejné," řekl Medvěděv během rozhovoru v Soči.

Medvěděv v rozhovoru Spojené státy označil bezmála za iniciátora gruzínské vojenské akce, která konflikt rozpoutala. Řekl, že gruzínský prezident Michail Saakašvili se odhodlal k útoku poté, co Tbilisi navštívila tehdejší americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Západní média v pátek slova ruského prezidenta označují za překvapivě nedůtklivá. Přicházejí jen několik dní poté, co předseda ruské vlády Vladimir Putin označil Spojené státy za "parazita", který žije na dluh a část svých problémů přenáší na světovou ekonomiku. Agentura Reuters popsala Medveděvův rozhovor jako "nebývalý osten" namířený vůči prezidentovi Baracku Obamovi, s nímž se ruský prezident snaží o "restart" vzájemných styků.

Reklama

Výběr článků

Načítám