Hlavní obsah

Švéd doma rozbíjel atom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Policie ve Švédsku minulý měsíc zatkla muže, který na internetu oznámil, že ve své kuchyni v Angelholmu rozbíjel atom. Radium, americium a uran získal z předmětů denní potřeby. Jako amatérský pokus skončil roztavením prvků, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švéd doma rozbíjel atom, chtěl si vyrobit vlastní jaderný reaktor Video: Reuters

 
Článek

„Vždycky mě zajímala fyzika a chemie,“ řekl ve středu AP jednatřicetiletý Richard Handl s tím, že neměl jiný záměr než experimentovat. Několik měsíců se snažil postavit vlastní jaderný reaktor a své pokusy popisoval na svém internetovém blogu. V jednom záznamu z května napsal: „Není to tak nebezpečné, ale snažil jsem se vařit americium, radium a berylium v 96procentní kyselině sírové. Celé to vybouchlo (sic!).“

Později si uvědomil, že jeho aktivita nemusí být podle zákona a poslal dotaz na švédský úřad pro jadernou bezpečnost. Odpovědí mu byla policejní razie v jeho domě a zatčení.

Handl si již uvědomuje, že jeho projekt nebyl dobrý nápad, muži hrozí až dva roky vězení. „Teď už zůstanu jen u teorie,“ řekl AP.

Agentura upozornila, že kromě zmíněných prvků měl k dispozici též uran. Prvky získal z předmětů denní potřeby, jako například starého hodinového kyvadla, jež většinou nakoupil na internetu.

Jadernou fúzi podomácku uskutečnily ve světě téměř čtyři desítky lidí. Naposledy se to loni povedlo spolupracovníkovi módní značky Gucci Marku Suppesovi, který si malý reaktor postavil ve skladišti v Brooklynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám