Hlavní obsah

Breivik požaduje japonského psychiatra, policii prý zavolal z ostrova sám

Oslo

Norský atentátník Anders Behring Breivik požaduje, aby jej vyšetřil specialista z Japonska, protože ten by lépe pochopil jeho pojetí cti. Uvedl to podle ČTK Breivikův advokát Geir Lippestad s tím, že toto přání patří do skupiny nesplnitelných. Prozradil také, že Breivik údajně volal policii z ostrova Utoya, kde zabil 69 lidí.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik v uniformě

Článek

O telefonátu mluvil podle Lippestada při pátečním výslechu: „Vysvětlil, že z ostrova Utoya zavolal policii, ale nevím, zda to tak bylo.“ Napsal to list Herald Sun.

"Můj klient vyjádřil přání mít japonského experta. Vychází to z jeho pojetí cti - domnívá se, že Japonec ho pochopí lépe než nějaký Evropan," řekl Lippestad deníku Dagens Naeringsliv.

Odborníci v této souvislosti upozorňují, že Breivik ve svém "manifestu" o 1500 stranách, zveřejněném těsně před atentátem, vykazoval fascinaci Japonskem a Koreou, a jejich samurajským pojetím cti.

Psychiatrické vyšetření Breivika má začít příští týden, soud již k tomu jmenoval dva norské odborníky, Synne Sörheimovou a Torgeira Husbyho. Jejich základním úkolem bude zjistit, zda je z psychického hlediska trestně odpovědný.

"Zatím mi neřekl nic o tom, že by s nimi odmítal mluvit," uvedl Lippestad. "Jen chce také Japonce," dodal.

Breivik je mimo realitu

Podle advokáta jde o další požadavek vyšetřovaného z řady těch, které jsou nesplnitelné. K podobným již dříve patří třeba odstoupení vlády nebo zásadní reforma norského politického systému, který by vedl rytířský řád templářů s Breivikem v čele.[celá zpráva]

"Tato řada přání naznačuje, že vůbec nechápe svou situaci a nerozumí ani fungování společnosti," uvedl Lippestad.

Z dosavadních poznatků psychiatři oslovení médii vyvozují, že spíš bude uznán odpovědným za své činy, což otevírá cestu k jeho odsouzení do vězení. Obžalován bude z terorismu, v případě uznání viny by mohl dostat trest až 21 let. V případě vedlejší obžaloby ze zločinů proti lidskosti mu hrozí až 30 let. Zavření do ústavu pro duševně choré by zato bylo doživotní.

Hlídaný atentátník

Atentátník je ve věznici Ila u Sandnesu západně od Osla permanentně kontrolován dozorci kvůli možnému pokusu o sebevraždu. Zvláštní kontrolou prochází také jídlo, které dostává, aby ho někdo ze msty neotrávil.

"Kontrolujeme ho kukátkem v cele několikrát za hodinu," řekl deníku Verdens Gang ředitel věznice Knut Bjarkheid.

Reklama

Výběr článků

Načítám