Hlavní obsah

Ve strojovně lodi s uprchlíky našli 25 udušených mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Dvacet pět mrtvých objevila v pondělí italská pobřežní stráž v člunu, který přivezl na ostrov Lampedusa 271 uprchlíků. Mrtví byli ve strojovně přeplněné lodi, napsala agentura ANSA s odvoláním na přístavní policii.

Článek

"Jde o 25 mrtvých mužů, kteří pocházejí zřejmě ze subsaharské Afriky," řekl v italské televizi SkyTG24 velitel přístavu Antonio Morana.

Podle místního lékaře byli mrtví tak dva dny. Přesná příčina úmrtí se bude vyšetřovat, ale podle prvních výsledků šetření zřejmě zemřeli na udušení. Ve strojovně neměli dost kyslíku a navíc vdechovali výfukové plyny z motoru. Kvůli vysokým teplotám se těla začala již rozkládat. Do strojovny byl přístup pouze padacími dveřmi širokými 50 centimetrů.

Imigranti, kteří cestu přežili a mezi nimiž bylo 36 žen a 21 dětí, místním úřadům o mrtvolách v podpalubí nic neřekli. Podle výpovědi některých Afričanů z lodi, které cituje agentura DPA, se skupina během cesty snažila dostat z podpalubí, ale ostatní jim v tom zabránili, protože na palubě přeplněné lodi nebylo už místo.

Policisté je objevili sami při závěrečné kontrole lodi poté, co už ji ostatní opustili.

Loď byla na cestě zřejmě tři dny a dostala se do potíží kvůli poruše motoru. Pobřežní stráž ze Sicílie ji pomohla dopravit na ostrov.

Od vypuknutí nepokojů v severoafrických zemích připlulo k italským břehům letos kolem 40 000 uprchlíků, především z Libye a Tuniska.

Reklama

Výběr článků

Načítám