Hlavní obsah

Breivika zdržela nehoda a zácpy, expremiérce to zachránilo život

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Bývalé norské premiérce Gro Harlem Brundtlandové, kterou chtěl zabít na ostrově Utoya Anders Behring Breivik, zachránila život dopravní nehoda, která vytvořila zácpy. Atentátník se tak zdržel a nedorazil včas na ostrov, kde tábořili mladí sociální demokraté a ona k nim promlouvala. Uvedl to zpravodajský norský web v angličtině Newsinenglish.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá norská premiérka Gro Harlem Brundtlandová

Článek

Breivik vjel do Osla v autě, jímž chtěl pak odjet na ostrov v 11:45. Pak chtěl jít domů, převléci se do policejní uniformy a odeslat po síti svůj manifest. Pečlivě připravený plán ale zhatila zácpa na silnicích.

S dodávkou, ve které měl bombu, se do centra dostal až v 15 hodin, tedy v dobu, kdy už chtěl být na ostrově Utoya a kdy tam měla ještě Brundtlandová být. Ta opustila ostrov spolu s dalšími politiky po třetí odpoledne.

Zácpy zřejmě vznikly kvůli nehodě v Bygdoylokketu, ke které došlo ve 14:19. Kvůli ní se v centru Osla vytvořily dlouhé zácpy.

Breivik nakonec centrum Osla opustil v připraveném autě v 15:30. Na cestě ho zdržely další zácpy, takže k cestě na ostrov potřeboval dvojnásobek běžného času. K mimořádnému provozu mohlo přispět, že v pátek, kdy útočil, bylo v zemi volno, byl svátek.

Breivik už přiznal, že chtěl na ostrov dorazit v době, kdy tam ještě Brundtlandová bude, protože podle něj právě ona šířila politiku otevřené společnosti a přijímání imigrantů.

Bomba navíc nezabila tolik lidí, kolik Breivik čekal. Bylo to proto, že zaparkoval nad podzemní garáž, a ta absorbovala značnou část výbuchu, uvedl norský expert na výbušniny Per Nergraad. Podle něj byla také bomba tunová a ne půltunová, jak se dosud uvádělo. Protože byl svátek, bylo ve vládních budovách přítomno jen 190 z 1600 zaměstnanců. Zabila osm osob. Breivik uváděl, že bomba má mít tunu, ale experti původně z následků výbuchu odhadovali, že měla jen 500 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám