Hlavní obsah

Kaddáfí slíbil smrt "zrádci Berlusconimu"

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se rozhodl, že spáchá atentát na italského premiéra Silvia Berlusconiho. V sobotu to napsal italský deník Corriere della Sera. O plánu se Berlusconi dozvěděl ze „spolehlivých zdrojů“, uvedl list s tím, že nemá jít o smrt politickou, ale fyzickou.

Foto: Profimedia.cz

Italský premiér Silvio Berlusconi s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím na archivním snímku

Článek

„Zapřisáhl se, že to udělá,“ cituje deník premiéra, jehož země je součástí osmičlenné koalice zemí NATO, která od března bombarduje Libyi. Itálie a Libye se do té doby těšily dobrým vzájemným vztahům a obchodní spolupráci především v energetice.

Poté co se Itálie zapojila do náletů na Libyi, Kaddáfí označil Berlusconiho „za zrádce, jehož zákeřnost nesnese s nikým jiným srovnání“.

V červnu Tripolis oficiálně oznámil, že přerušuje kontakty s Římem, přičemž poukázal na porušení smlouvy o neútočení podepsané před třemi lety.

Tisk: Júnise zastřelil islámský radikál

Na předměstí Benghází, centra odporu vůči Kaddáfímu, vypukly v noci na neděli boje mezi znepřátelenými povstaleckými skupinami. Potvrdil to v neděli opoziční ministr informací Mahmúd Šamám. Pětihodinové srážky si podle něho vyžádaly čtyři mrtvé a šest zraněných a hlavní síly vzbouřenců nakonec získaly kontrolu nad základnou brigády al-Nidaa na západním předměstí Benghází.

K ozbrojeným střetům došlo po čtvrtečním zabití velitele rebelů Abdula Fatáha Júnise.

Povstalecké bezpečnostní složky krátce před vraždou stáhly Júnise z frontové linie, aby ho mohly vyslýchat.

Podle listu Ašark al-Awsát zabil Júnise islámský radikál. „Byl členem islamistické skupiny, která bojuje spolu s povstalci proti Kaddáfímu,“ napsal deník s odvoláním na povstalecké zdroje. Podle nich ozbrojenec vtrhl do místnosti, kde Júnise vyslýchali, a zastřelil ho spolu se dvěma jeho spolupracovníky.

Júnis, exministr bezpečnosti v Kaddáfího vládě, přeběhl v únoru, krátce před vypuknutím povstání, na stranu rebelů. Objevila se však podezření, že jeho rodina udržuje i nadále vazby na režim v Tripolisu.

Reklama

Související články

Kaddáfí hrozí Evropě odvetnými útoky

Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí pohrozil ve čtvrtek na shromáždění svých příznivců, že pokud NATO neukončí své vzdušné údery, přenese bitvu do Evropy. Projev byl...

Výběr článků

Načítám