Hlavní obsah

Policie v Moskvě a Petrohradu opět zatýkala demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Několik desítek demonstrantů v neděli zatkla policie v Petrohradu a v Nižním Novgorodu při demonstracích, kterými přívrženci ruské opozice a ochránci lidských práv už třetí rok vždy 31. dne v měsíci protestují proti porušování 31. článku ruské ústavy o svobodě shromažďování.

Článek

Nedělní demonstrace byly stejně jako skoro pokaždé v minulosti zakázány; tentokráte aktivisté protestovali vsedě, s propletenýma rukama. Moskevská policie proti sedícím demonstrantům nezasáhla, pozatýkala však desítky aktivistů po skončení akce.

"Svobodné volby!", "Svobodu politickým vězňům," skandovaly na moskevském Triumfálním náměstí hloučky lidí. Policie se proti sedícím demonstrantům zdržela zásahu, hned však zatkla opozičního aktivistu, který se pokusil cestou na demonstraci rozbalit transparent. Policie odhadla počet demonstrantů na nejvýše stovku lidí v doprovodu další stovky reportérů.

"Dokud se nestanou hrozbou pro veřejnou bezpečnost, zatýkat nebudeme," prohlásil moskevský policejní mluvčí Andrej Galiakberov. Avšak poté, co se demonstranti pokusili uspořádat v ruské metropoli pochod, policisté podle agentury ITAR-TASS zatkli asi čtyři desítky lidí.

Tvrdé zásahy v Petrohradě

Naopak v Petrohradu od počátku tvrdě zasahovaly i speciální policejní jednotky OMON, zatímco demonstranti vykřikovali hesla jako "Pryč s policejním režimem!" a "Rusko bude svobodné". Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy se asi šedesátka opozičních aktivistů ocitla v policejních autobusech na přepravu vězňů.

Asi 25 lidí demonstrovalo také v Nižním Novgorodu, kde policie desítku aktivistů zatkla.

Při předchozích demonstracích v poslední květnový den ruské policie pozatýkala desítky demonstrantů včetně opozičních předáků Ilji Jašina, Sergeje Udalcova a Eduarda Limonova či známého bojovníka za lidská práva Lva Ponomarjova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám