Hlavní obsah

Orbán poučoval Rumuny, Basescu to ostře odmítl

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán na nedávném setkání s rumunskými Maďary prohlásil, že ještě nenadešla chvíle pro jednání s Rumunskem o územně právním členění Rumunska. Rumunský prezident Traian Basescu vzápětí přes média ostře odmítl Orbánovo vměšování se do rumunských záležitostí.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Doba na rumunsko-maďarská jednání o administrativním dělení Rumunska nenastane nikdy. Maďarsko má dost vlastních problémů, ať si je řeší doma. Dříve, nebo později mu i sami Maďaři řeknou, ať jde pěkně domů a stará se o problémy Maďarska,“ prohlásil Basescu.

Rumunský prezident trvá na tom, že připravované územně právní členění země není možné obětovat kvůli zájmům maďarské menšiny. „Rumunsko má 22 miliónů obyvatelů, z nichž je pouze 1,5 miliónu Maďarů. Nemůžeme obětovat zájmy většiny, ani menšiny kvůli zájmům některých politiků,“ dodal Basescu.

Zdá se, že Orbánovi se svým prohlášením podařilo poškodit vcelku dobré rumunsko-maďarské vztahy i jeho dobré osobní vztahy s Basescem. V minulosti se například konalo společné zasedání rumunské a maďarské vlády, Orbán s Basescem loni společně navštívili setkání rumunských Maďarů. V roce 2009 Orbán dokonce otevřeně podpořil kandidaturu Basesca na post prezidenta. Basecsu nakonec získal naprostou většinu hlasů rumunských Maďarů. Basescu přitom jednoznačně odmítá myšlenku autonomie rumunských Maďarů.

Dobré vztahy výrazněji nenarušilo ani loňské rozhodnutí Maďarska udělovat maďarské občanství Maďarům žijícím v zahraničí. Největší zájem o maďarské občanství je právě ze strany rumunských Maďarů. Orbán však zvažuje rovněž udělení volebního práva novým občanů a to může způsobit další problémy ve vzájemných rumunsko-maďarských vztazích.

Reklama

Výběr článků

Načítám