Hlavní obsah

Premiérce Radičové vyhrožují smrtí levicoví extrémisté

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na internetu se objevilo video, v němž levicoví extrémisté vyhrožují smrtí slovenské premiérce Ivetě Radičové a dalším politikům a podnikatelům. V textu ruské písně opakovaně zazní výzva „smrt buržujům“ a objeví se fotografie nejen premiérky, ale rovněž expremiéra Mikluáše Dzurindy, ministra financí Ivana Mikloše i předsedy opoziční strany Smer sociální demokracie Roberta Fica.

Článek

Slovenská policie tvrdí, že extrémisty monitoruje a v případě potřeby zakročí. Premiérka Radičová je momentálně na dovolené. Úřad vlády neoznámil, kde předsedkyně vlády tráví svou dovolenou. Není vyloučeno, že její dovolenková destinace zůstala utajena právě z důvodu výhrůžek extremistů.

Aktivitu levicových extrémistů vyvolal pravděpodobně fakt, že ve slovenském parlamentu prošel návrh vládních poslanců o začlenění tzv. jáchymovské lži do trestního řádu. Popírání zločinů komunismu a fašismu tak bude od září 2011 na Slovensku trestným činem.

Jeden z předkladatelů novely, vládní poslanec Ondrej Dostál, považuje podobné projevy extrémistů za slovní výstřelky. „Na svých stránkách píší, že opětovně vyroste diktatura proletariátu a očekávají, že vedoucí ideologové a představitelé buržoazní propagandy budou postiženi proletářským a lidovým soudem. Věřím, že takováto situace už nikdy nenastane,“ uvedl Dostál.

Bývalý ministr vnitra Ficovy vlády Robert Kaliňák, jehož fotografie se na videu rovněž objevila, říká, že tyto projevy se musí monitorovat, aby svoboda projevu nepřekročila hranici svobody jiných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám