Hlavní obsah

Proces s Breivikem se uskuteční až příští rok

– Oslo

Soudní proces s Andersem Behringem Breivikem, který se doznal ke dvěma teroristickým útokům z minulého pátku v Oslu a v jeho blízkosti, bude zahájen až příští rok. Podle agentury DPA to ve čtvrtek uvedl norský vrchní státní zástupce Tor-Aksel Busch.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Podle něj vzhledem ke složitosti případu nebude obžalovací spis vypracován dříve než na přelomu tohoto a příštího roku. Breivik má vysvětlit všech 76 vražd, které jsou mu přičítány, a Norsko tak čeká jeden z nejkomplikovanějších procesů v jeho dějinách.

"Z úcty k mrtvým a jejich příbuzným musí pachatel skládat účty za každé jednotlivé zabití," řekl Busch televizní stanici NRK. To klade odpovídající nároky na dokazování, zdůraznil. "Doufám, že pro to lidé budou mít pochopení," dodal Busch a vyjádřil naději, že hlavní přelíčení bude zahájeno během příštího roku.

Právní zástupce obětí Brynjar Meling však řekl, že jeho mandanti doufají v začátek procesu už na podzim. Většinou jde o rodiče zavražděných účastníků mládežnického tábora.

Busch potvrdil, že dvaatřicetiletý Breivik možná bude obžalován ze zločinů proti lidskosti, což by mu mohlo vynést až třicetiletý trest, zatímco za terorismus by mohl být odsouzen nanejvýš na 21 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám