Hlavní obsah

Brit potvrzuje existenci templářů bojujících proti muslimům

– Londýn

Britský extremista Paul Ray tvrdí, že organizace templářských rytířů, k níž se hlásí strůjce teroristických útoků z minulého týdne v Norsku Anders Behring Breivik, skutečně existuje. Ray se označuje za jejího spoluzakladatele. Výzvědné služby však o existenci organizace nemají žádné povědomí, píše agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Článek

Ray, jenž založil protimuslimský blog Lionheart (Lví srdce), v rozhovoru s AP potvrdil, že organizaci spoluzakládal, ale odmítl, že by byl s Breivikem v jakémkoli kontaktu. Masakry v Oslu a na ostrově v blízkosti norské metropole odsoudil.

Brit žijící na Maltě řekl, že organizace "antiislamistů" nemá pevnou strukturu a inspiroval ji rytířský řád templářů, jenž ve 12. století bojoval proti muslimům pod vedením anglického krále Richarda I., zvaného pro svoji velkou osobní statečnost na bojištích Lví srdce.

"Je to myšlenka," řekl Brit o sdružení. "Není to nějaká obrovská organizace. Je to víra," dodal.

Breivik ve svém obsáhlém 1500stánkovém manifestu hovoří o tajné templářské společnosti, která má vést křižáckou válku proti islámu v Evropě. Píše, že organizace byla založena v roce 2002 v Londýně a že jeho mentorem je jistý "Richard (the Lionhearted)" (Richard Lví srdce). Neuvedl jeho skutečné jméno, ale i podle příslušníků britské krajně pravicové scény měl na mysli Paula Raye.

Pětatřicetiletý Ray ujišťuje, že Breivik není na organizaci napojen. Ray přitom nepopírá, že se s Breivikovými názory ohledně údajného ohrožení islámem ztotožňuje; jeho metodu upoutávání pozornosti, zahrnující zabíjení nevinných lidí, však odmítá.

Nynější templářská síť je podle Raye reakcí na to, že muslimové se snaží ovládnout Anglii. "Jako křesťan pohlížím na templáře skrze historii a skrze to, jak nás bránili před džihádem," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám