Hlavní obsah

Breivika střeží dnem i nocí kamery, v manifestu tvrdí, že z vězení uprchne

Právo, DPA, ČTK, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Anderse Behringa Breivika (32), který má svědomí pumový útok ve vládní čtvrti a masakr v táboře mladých socialistů na ostrově Utoya se 76 mrtvými, střeží v jeho cele nepřetržitě kamery, což je na norské vězeňské poměry mimořádné opatření. Panují totiž obavy, že by si mohl vzít život.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Článek

„S ohledem na možnost sebevraždy je pod neustálým dohledem,“ potvrdil v televizi TV2 Pal Hjort Kraby, mluvčí norské kriminální policie. Dodal, že z rozhodnutí soudu atentátník stráví první čtyři týdny v naprosté izolaci, nesmí přijímat návštěvy ani psát či dostávat dopisy.

Mluvčí odmítl upřesnit, do kterého vězení pravicového extremistu převezli.

Podle norských médií Breivik skončil ve věznici Ila u města Sandvika západně od norské metropole. Původně ho přitom mělo přijmout moderní zařízení Ringerike s vysokým standardem, kam je umisťována většina těžkých zločinců Norska.

Ale právě to by pravděpodobně mnoho Norů vnímalo jako velkou provokaci. Vězeň by totiž měl výhled na jezero Tyrifjord, kde se také nachází Utoya. V nemocnici Ringerike Sykehus v městečku Honefoss, tedy v blízkosti vězení, navíc leží mnoho zraněných z krveprolití.

Počítal s útěkem

Podle ředitele věznice Knuta Bjarkeida má Breivik k dispozici celu o ploše sedm metrů čtverečních. Je v ní postel, záchod, židle a stůl. Kontakt s jinými vězni je během prvních čtyř týdnů zcela vyloučen. Smí hovořit jen se svým právníkem Geirem Lippestadem, policií a psychiatry.

Breivik si naplánoval „druhou operaci“ poté, co se mu podaří uprchnout z vězení. S odvoláním na jeho 1500stránkový manifest to oznámila policie.

V dokumentu detailně popsal svůj „balíček na přežití“, který si připravil pro „druhou bonusovou misi“. Obsahoval zbraně, munici, potraviny, povzbuzující prostředky a peníze v hotovosti.

Tajná služba: Osamělý vlk

Breivik jednal sám. „Je to osamělý vlk, který dokázal proklouznout našimi radarovými systémy,“ potvrdila rozhlasu BCC Janne Kristiansenová, šéfka norské tajné služby PST.

Kvůli pomalému zásahu protiteroristické jednotky na ostrově je norská policie stále terčem masivní kritiky. Střelec měl totiž na vraždění 90 minut – komando nemělo vrtulník a u člunu se jim porouchal motor.

Otec dvou dospívajících dětí Geir Johnsen řekl, že když policii v pátek tlumočil volání o pomoc dcery vyděšené masakrem na Utoyi, žena v ústředně ho zpočátku odbyla s tím, že děti mají policii „zavolat samy“, pokud se na ostrově opravdu něco děje. „Bezútěšný“ rozhovor prý trval dvě až tři minuty.

Jutta Riglesová uvedla, že když telefonovala na tísňovou linku policie, spojovatelka ji zařadila mezi čekající, protože přijímala hovory týkající výhradně výbuchu ve vládní čtvrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám