Hlavní obsah

Bomba v Oslu měla půl tuny a byla velmi explozivní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Podle skandinávského tisku měla bomba, kterou použil Anders Behring Breivik při atentátu v centru Osla, půl tuny. Jejím základem zřejmě bylo hnojivo ledek amonný. Toho měl na své farmě Breivik asi šest tun, jak plyne z dodejek společnosti Felleskjopet prodávající hnojiva a další potřeby pro zemědělce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské video zachytilo situaci těsně po výbuchu v OsluVideo: Reuters

 
Článek

Podrobnosti o bombě norské úřady nezveřejnily. Ani policie neposkytla mnoho podrobnějších informací k výbušnině ani k použitému střelivu. Zřejmě je to kvůli probíhajícímu pátrání a kvůli tomu, že dopady exploze byly značné. To pak vede ke spekulacím.

Foto: Reuters

Z budovy v centru Osla stoupá po výbuchu bomby hustý dým.

Vzhledem ke škodám na budovách byla nálož velmi explozivní. To by svědčilo o tom, že se získaným hnojivem Nor dále pracoval. V hnojivu bývá jen 75 procent ledku, který je doplněn dalšími příměsemi. Je možné, že hnojiva čistil a sušil. Vyloučit nelze ani to, že do směsi přidal práškový hliník, rozhodně nešlo o jednoduchou kombinaci dusičnanu amonného a nafty (DAP), která se obtížně iniciuje.

Mluvčí společnosti Felleskjopet uvedl, že Breivik si během několika týdnů u něj objednal 200 dvacetikilogramových pytlů hnojiva. Zřejmě měl i jiné dodavatele, protože na jeho farmě bylo šest tun hnojiva či z něj už vyrobených výbušnin, které byly na místě zlikvidovány pyrotechniky.

Peníze získával z podnikání

Breivik se také snažil na celou akci zajistit prostředky a zabránit odhalení, protože velké množství hnojiva nakupoval sám. Od 12 společností měl 25 kreditních karet. Úvěr činil 26 000 eur.

Sám v 1500 stránkovém dokumentu odhadoval, že na akci bude potřebovat možná až čtvrt miliónu eur. Na zbraně a munici počítal s 30 000 eury, na výbušniny se 100 000, dalších 20 tisíc pak vyčleňoval na dopravu a logistiku. Další peníze potřeboval na krycí byznys, tedy na nákup farmy, kde v posledních měsících často přebýval. Odhad ale byl zřejmě nadsazený.

Na začátku loňského roku uvedl, že jeho prostředky jsou skoro vyčerpány.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Peníze se snažil původně získat pomocí vlastní firmy E Commerce Group, kterou založil v roce 2002. Ta podle něj rostla a v jednu dobu měla šest zaměstnanců a několik offshoreových účtů. Ve svých 24 letech prý vydělal první milión norských korun (tři milióny CZK).

Propad na trzích v letech 2005 a 2006 a ztráta dvou miliónů korun ve spekulacích s akciemi ho dovedla k tomu, že musel požádat o konkurz. Přesto se mu podařilo uchránit si dva milióny norských korun, které mu umožnily provést plánovanou ozbrojenou akci.

Norská ministryně se vrátila do svého úřadu 

První člen norského kabinetu se po brutálních útocích poprvé vrátil do své kanceláře. Ministryně pro administrativní a církevní záležitosti Rigmor Aasrudová má svou pracovnu nedaleko místa pátečního výbuchu. Budovu, ve které se její kancelář nachází, ale exploze neponičila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norská ministryně se jako první vrátila po útocích do svého úřaduVideo: Reuters

Výběr článků

Načítám